preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login
Bogatstvo različitosti

Projekt "Bogatstvo ražličitosti"

Školski blog

Blog OŠ Pećine

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica

IZDAVANJE POTVRDA UČENICIMA

Poštovani roditelji/staratelji,

elektronički zapis/potvrdu o statusu redovitog učenika možete preuzeti i ispisati u aplikaciji e-Dnevnik. Nadogradnjom sustava u tu je svrhu otvoren novi modul gdje je u padajućem izborniku moguće izabrati svrhu potvrde.  Ulazak u e-Dnevnik omogućen je prijavom putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta te sustava e-Građani.

Informatika u razrednoj nastavi

E-svijet 1


Krizni tim za psihološku pomoć i savjeti stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu se dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr i na telefon Nada Kegalj (098/594 721 i 091/755 0879 za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku - Primorje).
 
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

Individualni razgovori s roditeljima

Na donjoj poveznici možete preuzeti informaciju o terminima individualnih razgovora s roditeljima u šk. god. 2023./2024. 

Priloženi dokumenti:
Raspored informacija.pdf

Razno

Školska knjižnica

Katalog školske knjižnice

Knjižnica OŠ Pećine informacijsko je medijsko, komunikacijsko i kulturno središte škole. Sadržaj knjižnice čini organizirana zbirka knjižne i neknjižne građe koja se koristi za informacijske, obrazovne, stručne i kulturne potrebe korisnika. Program školske knjižnice sastavni je dio školskog kurikuluma te je uključen u nastavni proces škole.

Knjižnica sadrži 4476 jedinica knjižne građe i 63 jedinica AV građe te je fond knjižnice podijeljen na književnost za najmlađe, dječju književnost, književnost za omladinu, stručnu literaturu, referentnu zbirku te AV građu. U knjižnici se potiče razvijanje čitalačke kulture.
Pristup građi je slobodan, a korisnici su svi učenici i djelatnici škole.

U organizaciji stručne suradnice knjižničarke, a u okviru rada knjižnice OŠ Pećine provode se odgojno-obrazovne aktivnosti, organiziraju se susreti s književnicima te se održavaju izvannastavne aktivnosti: Mladi knjižničari, robotika u školskoj knjižnici - Croatian makers liga, Građanski odgoj i obrazovanje te projekti: Čitanjem do zvijezda, Čitanje ne poznaje granice, Čitajmo zajedno, Dotakni priču i Digitalni učenički inkubator .

Odgojno-obrazovni rad s učenicima u školskoj knjižnici:

 • upućivanje na knjige kao stalni izvor raznovrsnih znanja i informacija
 • razvijanje čitalačke kulture
 • upoznavanje učenika s načinom korištenja izvora informacija   
 • korištenje usluge školske i drugih knjižnica
 • upućivanje na primarne i sekundarne izvore informacija za potrebe cjeloživotnog učenja
 • zauzimanje pozitivnog stava prema knjizi, knjižnici i njezinoj sveukupnoj građi
 • razvijanje komunikacijskih, informacijskih i istraživačkih sposobnosti i vještina   
 • poticanje, organizacija, provođenje i prezentacija projekata 
 • suradnja sa školama i drugim knjižnicama na projektima i programima 
 • upoznavanje učenika s postojećom knjižničnom građom – pomoć pri odbiru knjiga i upućivanje na čitanje književnoumjetničkih djela, znanstveno-popularnih djela te  stručne literature i znanstveno-popularnih časopisa   
 • potpora odgojno-obrazovnome procesu
 • obilježavanje važnijih nadnevaka tijekom školske godine 
 • provođenje edukativnih radionica iz različitih obrazovnih predmeta   
 • provođenje radionica na temu medijske pismenosti i građanskog odgoja i obrazovanja

Stručna suradnica knjižničarka: Ksenija Sobotinčić Štropin, prof., mag. bibl.
Događanja u školskoj knjižnici
Dani medijske pismenosti
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 17. 5. 2024. 13:26

U okviru obilježavanja Dana medijske pismenosti  s našim smo učenicima 6. razreda proveli radionicu na temu online i offline odnosa. Razgovarali smo o karakteristikama dobrog prijatelja i zajednički stvorili definiciju prijateljstva.  Rješavanjem kviza i nastavnih listića, gledanjem video uradaka te analizom i interpretacijom medijskih, pismenih i usmenih sadržaja, zaključili smo kako se kvalitetniji odnosi ipak bolje realiziraju u realnom okruženju. Bila je to prilika da razgovaramo i o mjerama opreza u virtualnom okruženju.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan knjige - Noć knjige
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 24. 4. 2024. 08:44

Dana 23. travnja 2024. obilježili smo Svjetski dan knjige – Noć knjige s ovogodišnjom temom „Knjige za izazovna vremena“. Učenici razredne nastave sudjelovali su u biblioterapijskoj radionici tijekom koje se kod učenika razvijala emocionalna i čitalačka pismenost te sposobnost kritičkog razmišljanja. Ove smo se godine bavili prihvaćanjem različitosti i emocijama. Zašto je prepoznavanje emocija važno, u kakvom su odnosu prihvaćanje različitosti i emocije, što je empatija,  neka su od pitanja o kojima smo razgovarali s učenicima. U svijetu mašte i čarolije sve je moguće pa nas je u svijet mašte odveo mali dinosaur Tvrtko koji je svojom čarolijom učinio svijet boljim. 
Voditeljice radionice: Tanja Šupe i Ksenija Sobotinčić Štropin 

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ mobilnost u Sloveniji
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 22. 4. 2024. 16:43

Provođenje Erasmus+ mobilnosti nastavilo se sudjelovanjem učiteljice Silvije Mavrinac i knjižničarke Ksenije Sobotinčić Štropin na strukturiranom tečaju „Teaching character - positive psychology for every teacher“ u Ljubljani, u  periodu od 15. do 20. travnja 2024. Učiteljice će unaprijediti nastavu uvođenjem inovativnih metoda i sadržaja kao što su  svladavanje tehnika otpornosti u izazovnim situacijama te upotreba alata za unaprjeđenje komunikacijskih kompetencija učenika. Sudjelovanje na tečaju ostvarilo se kako bi se učenicima pružili alati za razvijanje kompetencija jačanja karakternih osobina koje potiču rastući način razmišljanja - growth mindset. Sudjelovanjem na  tečaju učiteljice su stekle nova znanja i vještine te su se ostvarili glavni ciljevi naše ovogodišnje akreditacije „Upoznajmo se“.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan voda
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 21. 3. 2024. 11:44

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem usmjeravanja pažnje na ključnu ulogu i važnost vode za život na Zemlji. U školskoj su se knjižnici održale kreativne radionice ususret obilježavanju Svjetskog dana voda. Učenici razredne nastave slušali su priču autorice Marice Milčec „Zatvori vodu“ te potaknuti pričom razgovarali o tome zašto je važno čuvati vodu i štedljivo je koristiti u svakodnevnoj upotrebi. Učili su o tome kako voda dolazi do naših domova te kako možemo očuvati kvalitetu pitke vode, a zatim su sudjelovali u kvizu znanja te se likovno izrazili.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Čitateljski klub
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 18. 3. 2024. 13:19

Tijekom školske godine provode se u školi aktivnosti Čitateljskog kluba te se kod učenika razvija svijest o važnosti čitanja i vrijednosti knjige. Odabranim književnim djelima učenike se potiče na čitanje s razumijevanjem te se kod njih razvija čitalačka pismenost. Učenici se sa voditeljicama Čitateljskog kluba učiteljicom hrvatskoga jezika Snježanom Sabljak i knjižničarkom Ksenijom Sobotinčić Štropin druže na književnim susretima u školskoj knjižnici te promišljaju i razgovaraju o pročitanim književnim djelima. 


[OPŠIRNIJE]Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 12. 3. 2024. 08:57

Dana 8. ožujka 2024. godine učenici 6. razreda Ellie Clayton Stanković, Tena Hrešić i Ian Tolja predstavljali su našu školu na Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“ u OŠ „Srdoči“. Prezentirali su svoje znanje o pročitanim knjigama u kvizu znanja te svoju kreativnost u predstavljanju kreativnog uratka. Sudjelovanjem u natjecanju učenici razvijaju sposobnosti čitanja s razumijevanjem te unaprjeđuju vještine čitanja, a provođenjem projekta naglašena je važnost čitanja i razvijanja čitateljskih navika te oblikovanje kompetentnih čitatelja.


[OPŠIRNIJE]Dotakni priču - obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 24. 1. 2024. 12:18

Međunarodni dan obrazovanja obilježili smo u sklopu provođenja višegodišnjeg školskog projekta „Dotakni priču“ koji se provodi tijekom cijele školske godine. Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. siječnja, a proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2018. godine kako bi se istaknula presudna uloga kvalitetnog i dostupnog obrazovanja u osiguravanju mira, razvoja i poštivanja ljudskih prava. Učenici razredne nastave slušali su i interpretirali književni tekst te su analizirali sadržaj video materijala, a zatim su sudjelovali u kvizu znanja.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Školski blog
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 18. 1. 2024. 16:09

Školski blog nalazi se na naslovnoj stranici školske mrežne stranice te obuhvaća raznovrsne informativne sadržaje kao što su: školske vijesti, recenzije, prezentacije, videouradci, putopisi i dr. Autori i urednici članaka na školskome blogu učenici su koji u školi polaze izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje te Mladi knjižničari. Učenici kreiraju sadržaje uz mentorstvo školske knjižničarke Ksenije Sobotinčić Štropin te web stranicu školskog bloga uređuju uz mentorstvo učiteljice informatike Maje Vrancich.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Ususret Božiću u školskoj knjižnici
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 21. 12. 2023. 14:00

Učenici razredne nastave sudjelovali su ususret Božiću u školskoj knjižnici na literarnim radionicama, kvizovima znanja i književnim igrama. Interpretirali su književna djela autora  Mladena Kopjara i Bruna Kumana te su se literarno, likovno i glazbeno izražavali u sklopu nastave u školskoj knjižnici. 

::Fotogalerija::


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava u školskoj knjižnici
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 1. 12. 2023. 10:41

Učenici razredne nastave obilježili su Međunarodni dan dječjih prava u školskoj knjižnici sudjelujući u raznovrsnim aktivnostima s temom dječjih prava. Gledali su prezentaciju i animirani film te su sudjelovali u online kvizu o dječjim pravima, a zatim su se na temu dječjih prava i likovno izrazili. Učenici 4. razreda izradili su u digitalnom alatu video prezentaciju o dječjim pravima koju možete pogledati ovdje.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 21. 11. 2023. 11:30

Učenici škole sudjelovali su u nacionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige, obilježavanju koje je posvećeno knjizi te poticanju čitanja i afirmiranju hrvatske književnosti. Sudjelovali su na kreativnim književno-informacijskim radionicama u školskoj knjižnici te su se literarno i likovno izrazili.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Dotakni priču u senzornoj sobi
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 16. 11. 2023. 13:29

Dana 15. studenog. 2023. u sklopu školskog projekta „Dotakni priču“ realizirana je radionica na temu ljubavi prema moru na kojoj su sudjelovali učenici razredne nastave. U senzornoj sobi održalo se čitanje priče „More je moj prijatelj“, autorice Jadranke Klepac. Učenici su naučili ponešto o vjetrovima koji pušu u našem kraju, a potaknuti pričom izradili su brodiće u origami tehnici. Naši brodići su spremni za nova putovanja, baš kao i mi.
Voditeljice radionice Tanja Šupe i Ksenija Sobotinčić Štropin 

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Pssst, vrijeme je za večernju priču pod prstima
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 11. 10. 2023. 10:33

Ove školske godine u našoj školi provodimo  novi projekt pod nazivom “Pssst, vrijeme je za večernju priču pod prstima“. Projekt se provodi u suradnji dviju knjižnica u školi i Odjela za djecu s oštećenjem vida.  Projekt osim naših učenika, uključuje i njihove roditelje. Zajedničke aktivnosti s roditeljima za djecu su dragocjeni trenutci, a kad uz to stvaraju nova iskustva, uče,  slušaju priče, onda se ti trenutci  pamte. Pozitivno i zabavno ozračje vladalo je na našoj prvoj radionici s učenicima prvog i drugog razreda i njihovim roditeljima. 

Nastavak teksta možete pročitati pod Opširnije.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Dotakni priču – Svjetski dan zaštite životinja
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 4. 10. 2023. 13:45

Projekt „Dotakni priču“ realizira se u suradnji dviju školskih knjižnica u prostoru senzorne sobe i u Prvoj dječjoj knjižnici za djecu s oštećenjem vida. Ove školske godine nastavljamo s projektom, a veću ćemo pažnju posvetiti moru pa je tako more bilo tema naše prve radionice na kojoj smo obilježili Svjetski dan zaštite životinja pričom o maloj morskoj kornjači. Učenici su mnogo naučili o morskim kornjačama kao zaštićenoj vrsti te koliko  je važan naš doprinos smanjivanju onečišćenja mora što je vodeći razlog ugroženosti morskih kornjača.


[OPŠIRNIJE]Medijska pismenost u školskoj knjižnici
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 2. 10. 2023. 12:12

Učenici 2. razreda sudjelovali su u školskoj knjižnici u projektu Medijska pismenost koji se provodi tijekom cijele nastavne godine te kod učenika razvija kritičko razumijevanje medija i medijskih sadržaja i aktivno promiče medijsku i informacijsku pismenost. Učenici su gledali i interpretirali dokumentarni film o životinjama te su se likovno izrazili uz razvijanje komunikacijskih i suradničkih vještina.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Prvi razred u školskoj knjižnici
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 26. 9. 2023. 12:25

Prvi je razred u školskoj knjižnici sudjelovao na radionici Knjižnica – mjesto poticanja čitalačke pismenosti. Učenici su sudjelovali u interpretaciji priče „Miš u knjižnici“, autorice Sunčane Škrinjarić te su sa zanimanjem slušali priču, razgovarali o likovima i fabuli priče. Saznali su što se sve u školskoj knjižnici nalazi te su naučili pravila ponašanja u knjižnici. Učenici su u školskoj knjižnici dobili na dar slikovnicu „Kako su Dora i Mario spasili hranu“ koju učenicima prvih razreda osnovnih škola povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane daruje Ministarstvo poljoprivrede RH, a koja na zanimljiv i edukativan način pojašnjava što je to otpad od hrane i kako se treba ponašati da ga smanjimo. Prvašići su zainteresirano sudjelovali na radionici te su zadovoljni primili darove.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana europske baštine
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 25. 9. 2023. 12:39

U školskoj knjižnici za učenike škole održale su se raznovrsne aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana europske baštine. Sudjelujući u aktivnostima učenici su učili o europskoj baštini, stalnoj potrebi za njezinom zaštitom te o promicanju uključivosti. Učenici su čitali o hrvatskoj baštini, usmeno se izražavali na temu te su slušali glazbu koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne hrvatske kulturne baštine. 

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 25. 9. 2023. 12:30

Učenici škole prigodnim su aktivnostima u školskoj knjižnici obilježili Međunarodni dan pismenosti. Nakon pogledane prezentacije razgovarali su o izazovima s kojima se svi nosimo kako bismo razvijali pismenost jer biti pismenu u današnjem društvu daleko je više od usvojenih osnovnih vještina čitanja i pisanja. Literarno i likovno su se izrazili te su učili o pravilnom jezičnom izražavanju, informacijskoj, medijskoj i digitalnoj pismenosti. Od velike je važnosti govoriti o ovoj temi, promovirati pismenost kao dio svakodnevnog učenja i poticati na čitanje kako bi se poboljšala pismenosti u društvu.


[OPŠIRNIJE]Osvojeno 4. mjesto na državnoj razini Digitalnog inovacijskog inkubatora
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 4. 7. 2023. 11:17

Učenici 5. razreda koji polaze u školi program Građanski odgoj i obrazovanje osvojili su 4. mjesto na Digitalnom inovacijskom inkubatoru sa svojim projektom „Gledam dodirom“. Uspješno su prezentirali svoj projekt na velikom finalu u Zagrebu kojeg su osmislili i izradili u svrhu senzibilizacije djece za potrebe osoba s oštećenjem vida, uz mentorstvo knjižničarki Tanje Šupe i Ksenije Sobotinčić Štropin. 
Čestitamo!

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Učenici 5. razreda koji polaze GOO plasirali su se u TOP 5 timova na državnoj razini Digitalnog inovacijskog inkubatora
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 20. 6. 2023. 12:42

Učenici 5. razreda koji polaze u školi program Građanski odgoj i obrazovanje plasirali su se u TOP 5 timova na državnoj razini te ostvarili direktan prolaz u veliko finale Digitalnog inovacijskog inkubator sa svojim projektom „Gledam dodirom“. Osmislili su i izradili projekt u svrhu senzibilizacije djece za potrebe osoba s oštećenjem vida te iz želje da djeca s oštećenjem vida mogu sudjelovati u društvenoj igri zajedno sa svojim videćim vršnjacima. Učenici su se inovativno i kreativno  izražavali u školskoj knjižnici te u Knjižnici za djecu s oštećenjem vida stvarajući svoj projekt „Gledam dodirom“. 

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Radionica javnog nastupa u Udruzi CeKaDe u sklopu programa GOO-a
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 20. 6. 2023. 12:06

Učenici 5. i 7. razreda, koji u školi polaze Građanski odgoj i obrazovanje, ove su školske godine sudjelovali na radionicama javnog nastupa u Udruzi Centar za kulturu dijaloga - CeKaDe koje je vodila Valentina Lončarić, docentica na Odsjeku za Glumu i medije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Učenici su provodili praktične vježbe za osnaživanje samopouzdanja te unaprjeđivanje i razvijanje psihofizičkih vještina i vještina javnog nastupa.
Veselimo se daljnjoj suradnji s Udrugom CeKaDe.

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Međunarodni projekt „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“
Ksenija Sobotinčić Štropin / datum: 6. 6. 2023. 12:40

Učenici razredne nastave ove su školske godine sudjelovali u raznovrsnim aktivnostima u sklopu provođenja međunarodnog projekta „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“, u kojem naša škola sudjeluje već dugi niz godina. Naša partnerska škola u ovom projektu je OŠ Dragotina Ketteja iz Novog Mesta. Sudjelujući u aktivnostima projekta učenici se upoznaju sa slovenskom književnosti i kulturom, a ove školske godine čitali su djela slovenske književnice Jane Bauer. Projekt doprinosi odgojno-obrazovnom procesu u školi, stoga ćemo i nadalje sudjelovati u ovom vrijednom međunarodnom projektu.
Voditeljice projekta: Tanja Šupe i Ksenija Sobotinčić Štropin

Fotogalerija


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju