preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login
Bogatstvo različitosti

Projekt "Bogatstvo ražličitosti"

Školski blog

Blog OŠ Pećine

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica

IZDAVANJE POTVRDA UČENICIMA

Poštovani roditelji/staratelji,

elektronički zapis/potvrdu o statusu redovitog učenika možete preuzeti i ispisati u aplikaciji e-Dnevnik. Nadogradnjom sustava u tu je svrhu otvoren novi modul gdje je u padajućem izborniku moguće izabrati svrhu potvrde.  Ulazak u e-Dnevnik omogućen je prijavom putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta te sustava e-Građani.

Informatika u razrednoj nastavi

E-svijet 1


Krizni tim za psihološku pomoć i savjeti stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu se dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr i na telefon Nada Kegalj (098/594 721 i 091/755 0879 za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku - Primorje).
 
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

Individualni razgovori s roditeljima

Na donjoj poveznici možete preuzeti informaciju o terminima individualnih razgovora s roditeljima u šk. god. 2023./2024. 

Priloženi dokumenti:
Raspored informacija.pdf

Razno

Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni školski sportski dan – predavanje o zdravlju srca i pokazna radionica nordijskog hodanja, podjela edukativnih materijala i Narodnog zdravstvenog lista
Autor: Maja Vrancich, 3. 10. 2023.

Dana 27.rujna 2023. godine u našoj smo školi obilježili Svjetski dan srca i „Međunarodni školski sportski dan” te su učenici i cijelo osoblje škole u školskoj dvorani poslušali predavanje dr. med. specijalista školske medicine Sandra Kresine i nasl. prof. dr. sc. Ive Sorte-Bilajac Turine, dr. med., univ. mag. med. o zdravlju srca, a zatim su sudjelovali u rekreativnoj aktivnosti nordijskog hodanja pod nazivom „Pećine hodaju”.

Svrha obilježavanja ovog dana educiranje je javnosti, a u našoj školi učenika i osoblja škole, o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti. Tema obilježavanja 2023. godine je: USE ❤️ KNOW ❤️ (Koristi srce, upoznaj srce). „Oslobodimo snagu znanja kako bismo zaustavili najvećeg ubojicu na svijetu: kardiovaskularne bolesti.“


Kronične nezarazne bolesti, u većini zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj predstavljaju veliki javno-zdravstveni izazov. Naime, porast udjela osoba treće životne dobi u cjelokupnoj svjetskoj populaciji te suvremeni sjedilački životni stil sa sve manje fizičke aktivnosti doprinijeli su posljednjih desetljeća značajnom porastu ovih bolesti.

Uzrokuju tri četvrtine svih smrti u Hrvatskoj i vodeći su uzrok morbiditeta!

Stoga je važno od najranije dobi:

- usvajati zdrave životne navike,

- konzumirati raznovrsnu prehranu,

- baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću,

- što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja.

Posebno je naglašena važnost redovite fizičke aktivnosti, a sve s ciljem smanjenja broja oboljelih od dijabetesa i pretilosti kod odraslih i adolescenata, te smanjenja dječje pretilosti. Redovita fizička aktivnost treba biti primjerena dobi, kondiciji i zdravstvenom stanju pojedinca. Razne načine vježbanja je korisno izvoditi većinu dana u tjednu, a idealnim se smatra svaki dan barem 30 minuta biti fizički aktivan.

- djeca do 5 godina svakodnevno bi trebala biti uključena najmanje 180 min u razne tjelesne aktivnosti,

- djeca i mladi od 5 do 17 godina bi trebali sudjelovati u tjelesnim aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta najmanje 60 min dnevno,

- osobe starije od 18 godina bi trebale prikupiti najmanje 150 min tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 min aktivnosti visokog intenziteta tjedno.

Nakon predavanju u trajanju od 30 minuta svi zajedno krenuli smo u šetnju u trajanju od 60 minuta po Pećinama, nordijsko hodanje pod vodstvom nasl. prof. dr. sc. Ive Sorte-Bilajac Turine, dr. med., univ. mag. med.

Saznali smo da je nordijsko hodanje oblik fizičke aktivnosti gdje je obično, prirodno hodanje „pojačano“ upotrebom posebno dizajniranih štapova.

Korištenje štapova u nordijskom hodanju, uz stopala, daje dva nova oslonca tijelu. Oni omogućuju bolju preraspodjelu sile na tijelo. Pri pravilnom nordijskom hodanju važno je biti uspravan (nagib tijela je prisutan, ali iz kuka i cijelog trupa, a ne iz ramena), gledati naprijed, opustiti ramena te aktivno prenositi težinu s pete stopala na prste.

Osim bolje koordinacije i ravnoteže, veće snage i izdržljivosti, veće energetske potrošnje , općenitog poboljšanja funkcionalnih sposobnosti, nordijsko hodanje predstavlja aktivnost koja ima svoje važno mjesto i ulogu i u poboljšanju psihičkog zdravlja - jer se provodi u grupi gdje se stvaraju nova poznanstva i brojna prijateljstva - što povoljno utječe na čovjekovo raspoloženje i društvenost, doprinoseći time kvaliteti života.

Nakon povratka iz rekreativne šetnje osjetno smo se umorili ali smo bili zadovoljni i dobro raspoloženi.

Fotografije cijelog događaja možete pogledati ::na sljedećoj poveznici::

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Odabir agencija po javnom pozivu 7/2024
preskoči na navigaciju