preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login
Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica

Informatika u razrednoj nastavi

E-svijet 1

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 


Krizni tim za psihološku pomoć i savjeti stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu se dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr i na telefon Nada Kegalj (098/594 721 i 091/755 0879 za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku - Primorje).
 
AKTIVNI NATJEČAJI
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Drago Gervais na sliki, va besedi i va kantu i naše drago ČA
Autor: Maja Vrancich, 29. 4. 2021.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, učenici razredne nastave su krajem veljače i tijekom ožujka sudjelovali u projektu „Drago Gervais – na sliki, va besedi i va kantu“. Koordinator projekta bila je učiteljica Tea Jurčić.

Učenici su izradili zanimljive radove koje možete pogledati u nastavku.

Neka se naše drago ČA čuje i nikad ne pozabi!


Projekt je započeo istraživanjem lika i djela Drage Gervaisa. U istraživanju su sudjelovali učenici 4. razreda s učiteljicom Nikolinom Tomljanović koji su ujedno Gervaisov lik i djelo prikazali edukativnim plakatom. Učenici 4. razreda također su prikupili i podatke o broju učenika OŠ Pećine koji žive u ulici Drage Gervaisa, a učenici 2. i 3. razreda dobivene su podatke prikazali stupčastim dijagramom.

Učenici 1. r., ujedno i polaznici izvannastavne aktivnosti Likovna skupina su s učiteljicom Christianom Jelača odabrali i oslikali sljedeće naslove Gervaisovih najpoznatijih literarnih ostvaraja na čakavskom narječju: Moja zemja, Sunce, Sunce na Kvarnere, Na ribah, Morčić, Tanac, Briškula i Pipa.

Učenici 1.r., ujedno i polaznici Produženog boravka su s učiteljicom Silvijom Mavrinac u kombiniranoj likovnoj tehnici oslikali naslovnicu Gervaisove pjesme Oblačić te istoimenu pjesmu naučili poetski kazivati.

Učenici 2. i 3. razreda, ujedno polaznici Produženog boravka su s učiteljicom Deborom Babić Ružić ilustrirali sadržaj Gervaisove pjesme Morčić.

Učenici 3.r. su s učiteljicom Divnom Bjelanović izradili MALI ČAKAVSKI RJEČNIK Gervaisove pjesme Sunce. Istoimenu pjesmu poetski je kazivao učenik Frane Brdar. Učenici 3.r. su sadržaje projekta implementirali u redovnu nastavu pod motom „Potraga za blagom hrvatskoga jezika – naše drago ČA“. U nastavi Hrvatskoga jezika interpretirali su pjesme D. Gervaisa, i to: Tri nonice, Moja zemja i Morčić te Dragu Gervaisa uvrstili u popis znamenitih osoba našega kraja. Nastavni sadržaji Glazbene, Likovne i Tjelesno zdravstvene kulture omogućili su im nova saznanja o tradicijskoj glazbi i instrumentima našega kraja, plesu, narodnim nošnjama te običajima našega kraja.

Učenici 2.r. su s učiteljicom Teom Jurčić otpjevali Gervaisovu pjesmu Sunce koju je uglazbio Dušan Prašelj. U nastavi Hrvatskoga jezika upoznali su osobitosti čakavskoga narječja, a u nastavi Glazbene kulture upoznali su tradicijski ples Istre i Kvarnera - Balun te tradicijske instrumente uz koji se isti izvodi – sopele / roženice.

Uživajte u fotogaleriji učeničkih radova! Neka se vidi naše drago ČA!

Uživajte i u audio zapisu poetskih kazivanja i glazbenoj izvedbi!

Neka se naše drago ČA čuje i nikad ne pozabi!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju