preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 

AKTIVNI NATJEČAJI
Priloženi dokumenti:
Natjecaj za prirodu i biologiju.pdf

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Predavanje i radionica "Sve za pet"
Autor: Anamarija Pogorelec, 25. 10. 2013.

Dana 21. listopada 2013. godine osmi razredi slušali su predavanje policijskog službenika za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske  na temu štetnih posljedica i kaznenopravnih aspekata zlouporabe alkohola pod nazivom "Sve za pet". Policajac je održao jako zanimljivo predavanje i u sklopu predavanja radionicu za učenike, a naučili smo puno o zakonima koji se odnose na zlouporabu alkohola.

Policajac je tijekom cijelog predavanja povezivao činjenice o ovisnostima i zlouporabi alkohola s našim svakodnevnim životom. Rekao je kako put do ovisnosti uvijek počinje prigodnim konzumiranjem, ali problemi vezani uz alkohol počinju puno prije stvaranja ovisnosti. Neki od nas nisu  znali da djeca mogu biti vani do 23 sata te da zbog toga možemo završiti u Centru za socijalni rad, a naši će roditelji odgovarati zbog nas.


Policajac je rekao kako alkoholičari uništavaju red i mir te zbog svoje ovisnosti ugrožavaju živote drugih. Osobe pod utjecajem alkohola lakše se odlučuju počiniti kažnjivo djelo te lakše postaju žrtve kažnjivih djela. Maloljetnici koji počine kaznena djela, najčešće u alkoholiziranome stanju, mogu na taj način uništiti svoju budućnost, teško će naći posao jer će njihovo krivično djelo biti zabiježeno u policijskom dosjeu. 

Policajac nam je na prezentaciji u digitalnom formatu prikazao kako na reklamama koje svakodnevno gledamo na TV-u konzumiranje pića izgleda primamljivo, bit ćemo sretniji te omiljeni u društvu. Zatim nam je nakon tih nerealnih i uljepšanih reklamnih fotografija pokazao fotografije iz stvarnog života, ono što policajci vide svakodnevno obavljajući svoju dužnost. Pokazao nam je fotografije stvarnog utjecaja alkohola na pojedinca, a zatim i na društvo, alkoholizirani mladi ljudi spavaju na klupicama, na ulici, privedeni su zbog remećenja javnog reda i mira ili zbog konzumiranja alkohola na javnim površinama.

Mislim da je ovo predavanje policijskog službenika bilo izuzetno važno, jer nam je prezentirano kako zbog jedne krive prosudbe možemo sebi uništiti život. Također je bilo zanimljivo zbog toga što nam je policajac pričao anegdote iz stvarnoga svakodnevnoga života.

Marin Lovasić, 8. b razred

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju