preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zabavno i poučno

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Projekti

U Osnovnoj školi Pećine provode se razni projekti.

Neki od njih su:

UNICEF

IDEM

RIJEKA PLIVA

Grad Rijeka i Plivački klub "Primorje – Croatia osiguranje" zajednički su pokrenuli projekt "Rijeka pliva" u sklopu kojeg se u školu plivanja besplatno uključuju učenici drugih razreda riječkih osnovnih škola.

TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA

TŽV je program Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a u našoj školi provodi se već devetu godinu zaredom. Ovaj program  uključuje radionice s učenicima 3.,5., 6. i 7. razreda.  Program provode razrednici na satovima razrednog odjela a stručni suradnici su koordinatori projekta.

Trening životnih vještina je program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga). 

MOJA RIJEKA

Projekt „Moja Rijeka“ započeo je s eksperimentalnim provođenjem u školskoj 2012./2013. godini. Naša škola priključila se projektu školske 2013./2014. godine. Namijenjen je učenicima petih i šestih razreda. Cilj projekta je upoznati učenike sa zavičajnom povijesti našeg grada, zanimljivim sadržajima i spomenicima kulture kojih nipošto ne nedostaje.

ODABERI SPORT - MALI SPORTAŠI

Učiteljice i učenici nižih razreda u ovoj su se školskoj godini uključili u izvannastavni teoretski program „Mali sportaši “ u sklopu projekta „ Odaberi sport“.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatska olimpijska akademija (HOA), uz potporu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ministarstva zdravlja, provode od 2009. projekt „Odaberi sport“ u osnovnim školama. Namijenjen je djeci od 6 do 12 godina koja se ne bave sportom, a cilj je motivirati ih i masovno uključiti u sportske klubove i društva.

ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO

U projekt  „Zajedno više možemo“ – uključeni su učenici 4.  5. i 6.  razreda. Projekt  se realizira  u suradnji s Policijskom upravom.

AMBASADORI TIĆA

Učenici naše škole već su četiri godine uključeni u projekt “Ambasadori Tića“ koji je pokrenuo Dječji dom „Tić“   2008. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenog.

Glavna ideja projekta je uključiti djecu kao ravnopravne partnere u prevenciji nasilja nad i među djecom i u promicanju i zaštiti dječjih prava.

Ambasadori "Tić"-a su učenici i učenice koji se biraju svake dvije godine među učenicima šestih razreda riječkih osnovnih škola. Uloga Ambasadora "Tića“ je da, sukladno svojoj dobi i mogućnostima, promiču dječja prava i obveze, podsjećaju učenike svojih škola i javnost da problem zlostavljanja i zanemarivanja djece postoji i da se o tome ne smije šutjeti.

ZDRAV ZA 5

Projekt "Zdrav za 5" temelji se na programu „SAM“  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Policijske uprave primorsko-goranske koji se provodi na području Primorsko-goranske županije u osnovnim i srednjim školama.

Projekt obuhvaća područja zlouporabe i ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama, kocki/igrama na sreću te zaštitu okoliša.

PRVI KORACI U PROMETU

Program «Prvi koraci u prometu» osmislili su djelatnici Doma mladih, provodi se već 10 godina u osnovnim školama Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a namijenjen je učenicima prvog razreda.

Cilj programa je usvajanje osnovnih znanja o prometu, kretanju učenika od kuće do škole te razvijanje prometne kulture.  Program je zamišljen u formi jednodnevne nastave u kojem učenici stječu teorijska i praktična znanja. 

DOŽIVJETI PRSTIMA

Projekt "Doživjeti prstima – Kukci pod povećalom" kolaborativni je projekt Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Odjela za djecu s oštećenjem vida OŠ Pećine, udruge Industrija i Kliker namijenjen slijepoj i slabovidnoj djeci.

TKO ĆE NA KRAJU ŠKOLSKE GODINE IMATI VIŠE ZDRAVIH ILI SANIRANIH ZUBA

Studenti i profesori Studija dentalne medicine, Medicinskog fakulteta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke, proveli su među riječkim prvašićima jednogodišnji preventivni program natjecateljskog tipa „Tko će na kraju školske godine imati više zdravih ili saniranih zuba?“.

MODERATO CANTABILE (PREVENCIJA VRŠNJAČKOG NASILJA MEĐU DJECOM)

Opći cilj projekta „Moderato cantabile“ je pridonijeti prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom, uključujući djecu s oštećenjem vida koja polaze redovne osnovne škole. U provedbi projekta uz nositelja, Hrvatski savez slijepih, sudjeluju tri partnerske organizacije: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Osnovna škola „Pećine“ Rijeka i Dječji dom „Tić“ Rijeka.

Aktivnosti projekta su usmjerene na povećanje informiranosti djece sa i bez oštećenja vida, njihovih roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika o nasilju i negativnim posljedicama koje ono nosi te o važnosti prihvaćanja različitosti, kao i na povećanje kompetencija i vještina u prepoznavanju nasilnih oblika ponašanja, pravovremenom i pravilnom reagiranju te nenasilnom rješavanju sukoba.

ŠKOLA U KINU

ART-KINO u suradnji sa Odjelom za kulturu Grada Rijeke i Odjelom za školstvo Grada Rijeke te Hrvatskim filmskim savezom, započeli su 2009. godine realizaciju projekta "Škola u kinu".

Cilj ovog programa je upoznati učenike i učenice osnovnoškolskog uzrasta s pojedinim elementima filmske, odnosno medijske kulture kako bi se kod djece te dobi razvijao interes prema filmu i omogućilo bolje razumijevanje filmske kulture općenito. Bitno je napomenuti da je program vezan uz filmske primjere filmova djece - filmova nastalih u školskim filmskim skupinama, uz radove profesionalnih autora, čime se učenicima osnovnih škola zorno pokazuje kako njihovi vršnjaci kreativno provode slobodno vrijeme i snimaju vlastite, vrijedne i kvalitetne filmske radove. 

VEČER MATEMATIKE

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

LIKOVNI PROJEKT "OŽIVIMO PEĆINSKE PARKOVE"

DAN DAROVITIH

ZDRAVSTVENI ODGOJ

GRAĐANSKI ODGOJ

KLIZANJE

 

 
PROJEKT «ODABERI SPORT» - «MALI SPORTAŠI»
Maja Vižentin / datum: 22. 3. 2015. 16:29

Tijekom školske godine 2014./2015. svi učenici razredne nastave uključili su se u program «Mali sportaši» projekta «Odaberi sport». Cilj projekta bio je bavljenje sportom kao načinom života. 


[OPŠIRNIJE]Škola u kinu
Maja Vižentin / datum: 22. 3. 2015. 16:59

U utorak, 17. ožujka 2015. učenici 4. COOR-a posjetili su Art-kino Croatia. Nakon upoznavanja s nastankom i temeljnim odrednicama dokumentarnog filma pogledali su dokumentarne filmove "Katica za sve" i "Amazonia".

 Tea Jurčić, dipl. uč.

 

[OPŠIRNIJE]MOJA RIJEKA
Maja Vižentin / datum: 24. 2. 2015. 12:36
Ove školske godine nastavili smo s projektom „Moja Rijeka“ koji se provodi u petom, šestom i sedmom razredu.
 
Do sada smo odradili sljedeće teme: „Ime grada“, „Ivana Brlić Mažuranić u Rijeci“, „Riječke plaže“, „Hartera“, „Riječka tržnica“ i „Kakao – priča o tvornici koje više nema“.
 
Učenici su napravili zidni plakat sa sastavcima i pjesmicama o voljenom gradu, virtualno prošetali vilom Ružić te izradili plakat o „hrvatskom Andersenu“. U studenom smo posjetili plažu Sabljićevo na Pećinama. Učenici petih razreda prikupili su kamenčiće, školjke i stakalca te su od sakupljenih predmeta u školi izradili mozaik ili kameni natpis te, naravno, ostavili svoj trag u pijesku (natpis „Moja Rijeka“). Učenici šestog i sedmog razreda posjetili su izložbu „Hartera/Školjić/Rijeka: Moglo bi…i ovako?“ koju je organiziralo Društvo arhitekata Rijeka te su, inspirirani studentskim projektima o uređenju napuštenog industrijskog kompleksa, Harteru  pretvorili u zabavni park – „Hartera land“ i trgovački centar – „Hartera Mall“. Učenici petih razreda izradili su anketni upitnik za kupce  i anketirali svoje susjede, rodbinu, roditelje i učitelje. Također, osmislili  su slogane za reklamni plakat plakat tvornice čokolade i uglazbili rimovane stihove. Učenici šestog i sedmog razreda obišli su groblje kućnih ljubimaca na Kozali te park za pse na Rastočinama. Učenici su s mnogo truda izradili ppt prezentacije i plakate, a neke od njih možete vidjeti u prilogu.


[OPŠIRNIJE]ŠKOLA U KINU - dokumentarni film "Povratak posljednjeg"
Maja Vižentin / datum: 12. 2. 2015. 09:13

U ponedjeljak, 26. siječnja, učenici sedmog i osmog razreda posjetili su Art-kino Croatia i pogledali dokumentarni film „Povratak posljednjeg“. Film govori o Olegu Mandiću, tada desetogodišnjaku koji je posljednji napustio logor Auschwitz u kojeg je bio poslan zajedno s majkom i bakom. Na taj smo način obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se svake godine obilježava 27. siječnja. Toga je datuma, 1945. godine Crvena armija oslobodila zarobljenike u zloglasnome logoru Auschwitz u Oșwiecimu u Poljskoj.

Sjećanjem na holokaust sjećamo se svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.


[OPŠIRNIJE]ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO - predavanje i radionica "Preventiva i alternativa"
Maja Vižentin / datum: 24. 11. 2014. 08:39

U školu nam je došla policajka iz 3. policijske postaje. Održala je predavanje i radionicu za 5.a i 5.b razred. Prvo nam se predstavila, a nakon toga nam je pokazala igru u kojoj mi imamo problem i moramo ga riješiti pravilnim postupcima. Nakon  igre s kutijama različite veličine, koje su predstavljale određen problem, pričali smo o nekim zakonima koje bismo trebali poštovati. Pričali smo o pravilima ponašanja maloljetne djece u društvu, o noćnim izlascima maloljetne djece, o mjerama opreza i kaznama ako dođe do kršenja zakona.

Saznali smo puno toga, što maloljetna djeca smiju, a što ne smiju.Na kraju smo trebali riješiti  kviz s pitanjima o svemu onome o čemu smo pričali.

Policajka nam je rekla da će sa sobom uzeti riješene  kvizove i usporediti ih s onima iz drugih škola pa će nam reći rezultat koji smo postigli.

Radionica je bila jako zanimljiva, puno smo toga naučili i ponovili, a policajka je odgovorila na sva naša pitanja i pohvalila naše vladanje i znanje.


[OPŠIRNIJE]Program prevencije „Trening životnih vještina“
Maja Vižentin / datum: 12. 5. 2015. 12:39

Učenici 6. razreda i njihov razrednik Jakob Patekar uključeni su u program prevencije „Trening životnih vještina“. Učenici sadržaje obrađuju kroz radionice na satu razrednoga odjela, a po obradi svih tema izrađuju projekt. Školske godine 2014./2015. učenici su odlučili napraviti istraživanje o korištenju interneta i društvenih mreža i aplikacija, a povod tomu bila je radionica „Odgovorno korištenje interneta“. Rezultate istraživanja i savjete možete pronaći u priloženom dokumentu.


[OPŠIRNIJE]Natpisi za plaže 2015.
Maja Vižentin / datum: 8. 5. 2015. 23:30

Tradicionalna suradnja Mjesnog odbora Pećine, Dječjeg vrtića Veseljko i OŠ Pećine s ciljem uređenja okoliša MO Pećine nastavlja se i ove godine.

Ovogodišnji projekt nastavak je projekta izrade i postavljanja natpisa s imenima pećinskih plaža koji smo započeli prošle školske godine. U prvom dijelu projekta koji se odvijao u školi, učenici likovne grupe izrađivali su ptice koje su zatim polaznici predškolske grupe dječjeg vrtića Veseljko pobojali i ukrasili.

U drugom dijelu projekta sudjelovali su učenici 1. i 5.a razreda, oni su na satovima likovne kulture izradili pločice s morskim motivima koje su zatim zalijepili na ploču koja će tvoriti natpis plaže te na taj način uljepšati još jednu pećinsku plažu.

U radionici su sudjelovale učiteljice Eda Jozipović, Divna Bjelanović i Koraljka Boršić.


[OPŠIRNIJE]4. COOR na Sajmu mogućnosti 2015.
Maja Vižentin / datum: 7. 5. 2015. 10:06

06. svibnja 2015. u Dvorani mladosti održan je peti po redu “Sajam mogućnosti” na kojem su učenici četvrtih razreda svih riječkih osnovnih škola imali priliku upoznati se s policijskim djelatnicima i njihovom radom, vozilima i opremom, kao i različitim izvanškolskim sadržajima kako bi sami mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.


[OPŠIRNIJE]Prvi koraci u prometu
Maja Vižentin / datum: 11. 2. 2015. 14:00

Program «Prvi koraci u prometu» osmislili su djelatnici Doma mladih , provodi se već 10 godina u osnovnim školama Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a namijenjen je učenicima prvog razreda. 


[OPŠIRNIJE]Ambasadori TIĆ-a 2013./2014.
Maja Vižentin / datum: 11. 2. 2015. 13:55

Učenici naše škole već su četiri godine uključeni u projekt“ Ambasadori Tića“ koji je pokrenuo Dječji dom „Tić“   2008. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenog.

Ambasadori Tića izabrani u školskoj godini 2013./2014.  su Duje Franić i Borna Budić, učenici 6. razreda koji sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti koje su sadržajno prilagođene njihovoj dobi, a odnose se na značajna područja problematike nasilja nad i među djecom. Kroz aktivnosti učenici stječu znanja i vještine za prepoznavanje i djelovanje na nasilje, a koje ih pripremaju na djelovanje u njihovim okruženjima.


[OPŠIRNIJE]Natpisi za plaže
Maja Vižentin / datum: 11. 2. 2015. 13:26

Vijeće  Mjesnog odbora Pećine u suradnji s OŠ Pećine i dječjim vrtićem „Veseljko“ svake godine pokrene novi projekt s ciljem uređenja okoliša MO Pećine.

Ovogodišnji projekt bio je vezan uz izradu i postavljanje natpisa s imenima pećinskih plaža. U prvom dijelu projekta koji se odvijao u školi, učenici su izrađivali keramičke pločice s morskim motivima. Izradila su se i dva velika drvena okvira na koji su se pločice zalijepile.

 


[OPŠIRNIJE]Trening životnih vještina u 5. razredu
Anamarija Pogorelec / datum: 12. 5. 2014. 10:25

Učenici 5. razreda i njihov razrednik Jakob Patekar uključeni su u program prevencije „Trening životnih vještina“. Učenici sadržaje obrađuju kroz radionice na satu razrednoga odjela, a po obradi svih tema izrađuju projekt. Školske godine 2013./2014. učenici su odlučili izraditi svojevrsne oglase koji se temelje na onome što su naučili iz Treninga.

 

 


[OPŠIRNIJE]TŽV radionice u 4. COOR
Anamarija Pogorelec / datum: 22. 3. 2014. 11:34
Iako nas je zadesila provala u školu, prilikom koje je uništen i naš razred nikako nismo bili spriječeni u obavljanju različitih aktivnosti.
 
  

Tako smo priveli kraju svih osam radionica Treninga životnih vještina - program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga). Trening životnih vještina provodimo već drugu godinu u našem razredu.


[OPŠIRNIJE]Morska pahuljica
Anamarija Pogorelec / datum: 18. 12. 2013. 14:33
I ove godine zahvaljujući Gradu Rijeci, dana 16.12. u jutarnjim satima posjetili smo klizalište "Morska pahuljica" na Gatu Karoline Riječke.

Lijepo smo se proveli, što možete vidjeti  na fotografijama.


[OPŠIRNIJE]Predavanje i radionica "Sve za pet"
Anamarija Pogorelec / datum: 25. 10. 2013. 14:21

Dana 21. listopada 2013. godine osmi razredi slušali su predavanje policijskog službenika za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske  na temu štetnih posljedica i kaznenopravnih aspekata zlouporabe alkohola pod nazivom "Sve za pet". Policajac je održao jako zanimljivo predavanje i u sklopu predavanja radionicu za učenike, a naučili smo puno o zakonima koji se odnose na zlouporabu alkohola.

Policajac je tijekom cijelog predavanja povezivao činjenice o ovisnostima i zlouporabi alkohola s našim svakodnevnim životom. Rekao je kako put do ovisnosti uvijek počinje prigodnim konzumiranjem, ali problemi vezani uz alkohol počinju puno prije stvaranja ovisnosti. Neki od nas nisu  znali da djeca mogu biti vani do 23 sata te da zbog toga možemo završiti u Centru za socijalni rad, a naši će roditelji odgovarati zbog nas.


[OPŠIRNIJE]Večer matematike
Anamarija Pogorelec / datum: 12. 12. 2013. 19:46

U četvrtak, 5. prosinca 2013., naša škola postala je dijelom velikog projekta pod nazivom Večer matematike. S ciljem popularizacije matematike Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa osmislilo je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, a koje su naši vrijedni učitelji uspješno realizirali.

Uz mnoštvo smijeha, igre i zabave učenici razredne nastave sudjelovali su u zabavnim aktivnostima te otkrili zabavnu stranu matematike.


[OPŠIRNIJE]Moja Rijeka
Anamarija Pogorelec / datum: 2. 10. 2013. 12:21

U ponedjeljak, 30.9.2013., učenici 4. a, petog i šestog  razreda u sklopu programa „Moja Rijeka“ odradili su terenski dio nastave posjetivši gradski toranj. Nakon uvodnog izlaganja učiteljica pozorno su pogledali likovne ukrase koji su s vremenom dodavani tornju. Učenici su dobili zadatak da nacrtaju gradski toranj što su peti i šesti razred učinili na Koblerovom trgu uz fontanu, a 4.a u učionici.


[OPŠIRNIJE]Zajedno više možemo
Anamarija Pogorelec / datum: 27. 11. 2012. 11:13

4. COOR uključio se u projekt grada Rijeke “Zajedno možemo više” u suradnji s III. policijskom postajom Rijeka. U sklopu prve radionice “Mogu ako hoću 1” posjetili smo III. policijsku postaju Rijeka. Ljubazni policajci objasnili su nam štetnost djelovanja opojnih sredstava (alkohola, droge) kao i same posljedice njihova konzumiranja.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju