preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 

NATJEČAJI
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zabavno i poučno

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Školska knjižnica

Katalog knjižnice

Školska knjižnica s čitaonicom smještena je na prvom katu škole.

Knjižnica sadrži oko 8000  knjiga, a fond je podijeljen na lektirne naslove i beletristiku za djecu, stručnu literaturu za učenike i učitelje te referentnu zbirku. Razvijanje čitateljskih navika u školskoj knjižnici potiče se i redovnim nabavljanjem primjerene periodike .

Neki od časopisa koje knjižnica prima su Modra lasta, Radost, Meridijani, Jezik, Zrno, Olimp, Zeleno i plavo i dr. Neknjižnu građu čine VHS kazete, DVD-i, CD-i  i ostala elektronička građa, a sadržajno pokriva stručne teme iz pojedinih predmeta te edukativne sadržaje primjerene učenicima.
Pristup građi je slobodan, a korisnici su svi učenici i djelatnici škole.

U školskoj knjižnici provode se odgojno-obrazovne aktivnosti  i projekti, organiziraju se susreti s književnicima, a održavaju se i izvannastavne aktivnosti: Mladi knjižničari i Debatni klub.

 

Odgojno-obrazovni rad s učenicima u školskoj knjižnici:

  • učenike se upućuje na knjige kao stalni izvor raznovrsnih znanja (informativnih, umjetničkih, tehničkih,zabavnih)
  • učenici upoznaju sve izvore informacija te uče koristiti usluge školske i drugih knjižnica
  • učenici upoznaju primarne i sekundarne izvore informacija za potrebe cjeloživotnog učenja
  • zauzimaju pozitivan stav prema knjizi, knjižnici i njezinoj sveukupnoj građi
  • razvijaju različite sposobnosti (komunikacijske, informacijske, istraživačke...)

 

Nastavne aktivnosti koje se provode u školskoj knjižnici:

Pričam ti priču

Slikopriča

Čitanje poezije u školskoj knjižnici

Lektirna radionica

Čitajmo s užitkom

Kviz: lektira na dlanu

Čitamo enciklopedije

Klub čitatelja

Božićna priča

Mjesec hrvatske knjige

Nastava u knjižnici

Maškarane karaoke u knjižnici

Obilježavanje važnih datuma i obljetnica

 

Školska knjižničarka: Ksenija Sobotinčić Štropin, prof. i mag.bibl.
Događanja u školskoj knjižnici
Obilježavanje Svjetskog dana pisanja pisama u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 11. 5. 2018. 13:45

Dana 11. svibnja 2017. godine u školskoj smo knjižnici obilježili Svjetski dan pisanja pisama kako bismo skrenuli pozornosti na važnost i prisnost komunikacije rukom napisanog pisma.

Učenici 6. razreda sudjelovali su u organiziranoj radionici pisanja pisama na kojoj su se upoznali s formom osobnoga pisma  i načinom takve vrste  komunikacije.  Motivacijsko čitanje  pjesama na temu ljubavi prema majci uvelo je učenike u tematiku pisama. Učenici su naučili postupak pisanja pisma te su dobili zadatak samostalno napisati pismo majci, koje će joj zatim predati za Majčin dan. Također, prezentirajući svoj likovni izražaj stvorili su vlastite marke i ukrasne kuverte, a na temu koja je vezana uz obilježavanja Majčinog dana.


[OPŠIRNIJE]Dan knjige u OŠ Pećine
Maja Vižentin / datum: 26. 4. 2018. 10:39

Manifestacija Dan knjige koja tematizira knjigu i popularizira čitanje, održala  se 23. travnja 2018. g. u školskoj knjižnici, povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

U okviru ovogodišnje teme  manifestacije  „Budućnost knjige“  učenici su istraživali i čitali o značajnim izumima i otkrićima te su izvodili znanstvene pokuse.

Sudjelovali su i u kreativnoj  igri pantomime, a na temu znanstvenih pojmova.

Voditelji manifestacije: Ksenija Sobotinčić Štropin i Lidija Iličić

 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Svjetskog dana voda
Maja Vižentin / datum: 23. 3. 2018. 10:33

Dana 22. ožujka 2018. godine  obilježili smo Svjetski dan voda. Taj se događaj obilježava u cijelome svijetu, u cilju skretanja pozornosti na važnost pitke vode.

 Učenici razredne nastave u školskoj su knjižnici poslušali  i interpretirali priču „Zatvori vodu“. Pogledali su prezentaciju o vodama i važnosti vode za život te su se natjecali u kvizu znanja posvećenom vodama. Sudjelovali su i u aktivnosti Voda u književnosti te su slušali, čitali i interpretirali pjesme poznatih hrvatskih autora koje su  temom vezane za vodu u različitim pojavnostima. U literarnom i likovnom izražaju na temu voda prezentirali su naučeno te su svoje radove izložili na školskome panou.

   


[OPŠIRNIJE]Maškarane karaoke u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 12. 2. 2018. 10:27

Dana 8. veljače 2018.g. održale  su se maškarane karaoke u školskoj knjižnici. Učenici  i  učitelji pokazali su svoje pjevačko i plesačko umijeće te svoju kreativnost u odabiru maske.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige
Maja Vižentin / datum: 4. 12. 2017. 13:10

Mjesec hrvatske knjige kulturna je  manifestacija posvećena hrvatskoj književnosti te ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog.

U  školskoj knjižnici te na terenskoj nastavi organizirane su različite aktivnosti  povodom  obilježavanja  Mjeseca hrvatske knjige.

Dana 25.10.2017. održan je Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2017. u kojem su sudjelovale učenice 8.a  razreda Nora Magaš, Laura Tomičić, a učenica Ines Štefanec osvojila je nagradu. Učenici od 1. do 5. razreda te 8.b razred u  školskoj su  knjižnici sudjelovali na prigodnim radionicama: Referentna zbirka – enciklopedistika, što je i tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige te  Literarno-likovna radionica u kojoj su sudjelovali učenici 1. razreda, a njihovi su likovni radovi izloženi na školskome panou.

Dana 26.10.2017. učenici 3. i 4.  razreda posjetili su Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka te su sudjelovali u prigodnom programu i u natjecanju pretraživanja enciklopedija prema zadanim ključnim riječima. Prezentirali su svoje umijeće pretraživanja informacija u enciklopedijama, a sve na zabavan način u natjecateljskoj atmosferi.

   

   


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana kulturne baštine
Maja Vižentin / datum: 25. 9. 2017. 13:04

Mladi knjižničari četvrtog razreda povodom obilježavanja Međunarodnog dana kulturne baštine u školskoj su knjižnici sudjelovali u prigodno organiziranoj aktivnosti. Prezentirali su svoje znanje o vrstama kulturne baštine koje posjedujemo u Republici  Hrvatskoj te su informacijskim pretraživanjem enciklopedija i službenih internetskih stranica došli do traženih informacija o zastupljenosti hrvatskih kulturnih dobara u organizaciji UNESCO. Napravili su prigodan plakat od prikupljenog materijala te su uredili pano školske knjižnice. 


[OPŠIRNIJE]Dan knjige u OŠ Pećine
Maja Vižentin / datum: 19. 5. 2017. 12:10

Manifestacija Dan knjige održana je u školskoj knjižnici i  Knjižnici za  djecu s oštećenjem vida te u suradnji s učiteljicom slovenskoga jezika. U aktivnostima manifestacije  sudjelovali su učenici trećeg i četvrtog razreda koji pohađaju slovenski jezik.

Dan knjige započeo je čitanjem pjesama Ivane Brlić- Mažuranić i Triglavskih priča na slovenskome jeziku. Uslijedile su kreativne književne igre pantomime i slagalice riječi, a na temu djela Ivane Brlić – Mažuranić i djela „Kekečeve zgode“ slovenskoga pisca Josipa Vandota. Zatim su učenici pokazali svoj natjecateljski duh u kvizu znanja te svoju kreativnost u likovnom izričaju stvarajući straničnike na temu interpretiranih djela.

Voditelji manifestacije: Ksenija Sobotinčić Štropin, Andrea Šlosar i Lidija Iličić


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Svjetskog dana pisanja pisama u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 19. 5. 2017. 12:07

Dana 11. svibnja 2017. godine u školskoj smo knjižnici obilježili Svjetski dan pisanja pisama kako bismo skrenuli pozornosti na važnost i prisnost komunikacije rukom napisanog pisma.

Mladi knjižničari - učenici  3. razreda sudjelovali su u organiziranoj radionici pisanja pisama na kojoj su se upoznali s formom osobnoga pisma  i načinom takve vrste  komunikacije.  Nakon  motivacijskog   čitanja pjesama na temu ljubavi prema majci te usvajanja postupka pisanja pisma, učenici su dobili zadatak samostalno napisati pismo majci, koje će joj zatim predati za Majčin dan. Također, prezentirajući svoj likovni izražaj stvorili su vlastite marke i ukrasne kuverte sukladne tematici  pisma. Učenici su sa zanimanjem sudjelovali u radionici te su izrazili želju za upravom takvim načinom komunikacije u svom svakodnevnom životu.


[OPŠIRNIJE]Maškarane karaoke u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 16. 3. 2017. 10:16

U školskoj su se knjižnici u tjednu od 20.2. do 24.2. održavale  maškarane karaoke. Učenici  i  učitelji pjevali su svoje najdraže pjesme i zabavljali se. Pokazali su svoje pjevačko i plesačko umijeće te svoju kreativnost u odabiru maske.

   

 


[OPŠIRNIJE]Ususret Valentinovu u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 3. 3. 2017. 12:59

Povodom  obilježavanja  Valentinova  u školskoj su se knjižnici održale kreativne radionice. Čitanjem pjesama i priča na temu ljubavi učenici su dobili inspiraciju za stvaranje literarnih i likovnih uradaka.  Drugi  i treći razred svoju je  kreativnost  iskazao izradom straničnika na temu ljubavi.  Učenici su u izradi svojih likovnih uradaka pokazali zavidno literarno i likovno umijeće, a  radove su prezentirali na izložbenom  panou školske knjižnice.

   

   

 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA IZRADE STRIPA
Maja Vižentin / datum: 3. 3. 2017. 12:55

Dana 7. veljače 2017.g.  učenici 4. razreda u školskoj su knjižnici  u pratnji svoje učiteljice Marjanke Križ sudjelovali na radionici izrade stripa te u kvizu znanja na temu lektirnoga djela „Duh u močvari“.

Prezentirali su svoje izvrsno znanje u formi kviza te su nakon provjere znanja pristupili izradi stripa. Likovno i literarno su se izrazili izrađujući strip „Duh u močvari“, a na temu sadržaja i likova lekirnoga djela.


[OPŠIRNIJE]Kviz znanja u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 3. 3. 2017. 12:51

U sklopu aktivnosti poticanja čitanja, dana 19.siječnja i 27. siječnja u školskoj se knjižnici održao Kvizu za poticanje čitanja, a na temu sadržaja i likova interpretiranih lektirnih naslova „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ i „Vlak u snijegu“.  U prezentacijskome kvizu sudjelovali su učenici 3. razreda uz stručno vođenje školske knjižničarke te njihove učiteljice Divne Bjelanović. Podijeljeni u ekipe, bili su vrlo aktivni i zainteresirani za pitanja u kvizu  te su u natjecateljskoj atmosferi i na njima zabavan način  prezentirali svoje izvrsno znanje o sadržaju te likovima iz  lektirnoga djela. Nakon održanog kviza  izrazili su svoje dojmove o  kviz pitanjima te doživljaje o djelima koje su pročitali. 


[OPŠIRNIJE]Školski projekt „Čitajmo zajedno“ u OŠ Pećine!
Maja Vižentin / datum: 10. 6. 2016. 15:47

Završna etapa  školskoga projekta „Čitajmo zajedno“ za 2015./2016. šk. god. održala se 8. lipnja 2016. godine u školskoj knjižnici.

Projekt se održava tijekom cijele školske godine te učenici i učitelji čitajući ulomke odabranih književnih djela i prezentirajući odabrane naslove, potiču sudionike projekta na čitanje interpretiranih djela. Nakon čitanja i izražavanja dojmova o predstavljenim književnim djelima, učenici sudjeluju u prigodnim književnim igrama, igri pantomime, slagalici riječi i kvizovima.

Ugodno druženje učenika i učitelja uz čitanje i  igre potiče učenike na izražavanje dojmova o predstavljenim djelima i  raznim žanrovima u književnosti. Svi sudionici projekta kritički raspravljaju o svojim preferencijama u čitanju te predlažu djela koja bi se mogla čitati na sljedećim   književnim druženjima  u školskoj knjižnici.

  


[OPŠIRNIJE]Eko-kviz u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 22. 4. 2016. 19:47

Dana 20. i 22. travnja učenici 1. i 2. razreda, u pratnji svojih učiteljica, sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Poslušali su priču ekološke tematike „Nije smeće sve za vreće“ te su je uz pomoć usmjerenih pitanja interpretirali, a zatim su pristupili odgovaranju na eko-kviz pitanja i prezentirali svoje zavidno znanje o ekološkim temama. Učenici su se i likovno izrazili izrađujući eko-strip, a na temu očuvanja planeta Zemlje.

  

   


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Svjetskog dana pjesništva u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 31. 3. 2016. 07:50

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pjesništva učenici razredne nastave u školskoj su knjižnici, pod stručnim vodstvom svojih razrednica i školske knjižničarke, interpretirali i slušali poeziju poznatih hrvatskih autora. Interpretacijom pjesama prezentirali su svoja promišljanja o značenjima pojedinih pjesama te su iznijeli  razmišljanja o životu i svijetu koji ih okružuje.

   


[OPŠIRNIJE]Ususret Valentinovu – radionice u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 19. 2. 2016. 21:52

Povodom  obilježavanja  Dana zaljubljenih u školskoj su se knjižnici održavale radionice pod nazivom „Ususret Valentinovu“. Čitanjem pjesama i priča na temu ljubavi učenici su dobili inspiraciju za stvaranje literarnih i likovnih uradaka.  Drugi je razred svoju kreativnost  iskazao izradom straničnika na temu ljubavi, četvrti razred  iskazao se u stvaranju stripa na temelju pročitanih priča, dok je peti razred izradio plakat „Prijateljstvo i ljubav“ . Učenici su u izradi svojih djela pokazali zavidno literarno i likovno umijeće, a  radove su prezentirali na izložbenom  panou školske knjižnice.

   


[OPŠIRNIJE]Čitajmo zajedno u OŠ Pećine!
Maja Vižentin / datum: 2. 2. 2016. 22:57

Školski projekt „Čitajmo zajedno“ održao se 26. siječnja 2016. godine u školskoj knjižnici. Projekt se održava tijekom cijele školske godine, a u čitanju, prigodnim književnim igrama i kvizovima sudjeluju učenici škole i učitelji.

Kako bi se istaknula važnost čitanja i druženja s knjigom, učiteljice hrvatskoga jezika Snježana Sabljak i Irena Ritterman te školska knjižničarka Ksenija Sobotinčić Štropin čitale su učenicima od 5. do 8. razreda ulomke iz djela „One misle da smo male“ autorica J. Matanović i A. Dorić, „Poljubit ću je uskoro možda“ autora Š. Storića i „Suvišan u svemiru“ autora M. Matošeca.

Nakon čitanja učenici su izrazili svoj doživljaj pročitanoga te je uslijedio interpretacijski razgovor uz stručno vođenje. Svoju kreativnost učenici su prezentirali u predstavljanju likova iz književnosti te u igri pantomime.

Sudjelovanjem u aktivnostima vezanim uz čitanje učenici izražavaju svoje dojmove i razmišljanja o pročitanim djelima te ulazeći u svijet knjige promišljaju o karakteristikama likova i emocionalnim trenucima iz sadržaja djela.


[OPŠIRNIJE]Ususret Božiću u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 25. 12. 2015. 20:49

Učenici razredne nastave sudjelovali su na organiziranoj radionici  „Ususret Božiću u školskoj knjižnici“ u povodu nadolazećeg blagdana Božića.

Pokazali su svoju kreativnost u likovnom i literarnom izražavanju: učenici 1. razreda stvorili su božićnu slikopriču, učenici 2. razreda izradili su božićne straničnike koje su kao dar pripremili za svoje roditelje, učenici 3. razreda izrazili su se stvarajući božićni strip, dok su učenici 4. razreda svoju kreativnost pokazali u obliku autorskih božićnih pjesama. Svi likovni i literarni radovi izloženi su na panou školske knjižnice.

Također, natjecali su se u kvizu znanja na temu Božića te su prezentirali svoje razumijevanje pročitanih božićnih priča i pjesama. Odgovorima na usmjerena pitanja učenici su prikazali svoju sposobnost razumijevanja teksta te sposobnost promišljanja o interpretiranome književnom djelu. Učenici su se i glazbeno izrazili instrumentalnim izvedbama božićnih pjesama te sudjelujući u igri slagalice stihova na temu božićnih pjesama koje su zatim i otpjevali.

Ugodnim druženjem uz interpretiranje književnih djela i pjevanje božićnih pjesama uz klavirsku pratnju, stvorili smo u školskoj knjižnici božićnu atmosferu i uvod u božićne blagdane.


[OPŠIRNIJE]Kviz znanja u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 10. 12. 2015. 09:00

U sklopu aktivnosti poticanja čitanja u školskoj se knjižnici održao Kviz znanja -  „Duh u močvari“. U prezentacijskome kvizu sudjelovali su učenici 4. razreda uz stručno vođenje svoje učiteljice Christiane Jelače i školske knjižničarke.

Podijeljeni u ekipe, bili su vrlo aktivni i zainteresirani za pitanja koja su se pojavljivala u  kvizu  te su u natjecateljskoj atmosferi i na njima zabavan način  pokazali svoje izvrsno znanje o sadržaju te likovima iz  lektirnoga djela. Nakon održanog kviza  izrazili su svoje dojmove o  kviz pitanjima te doživljaje o djelu Ante Gardaša.

   


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 25. 11. 2015. 16:56

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi te ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja. U sklopu obilježavanja u školskoj su se knjižnici održale raznovrsne aktivnosti .

Prvi  je razred u posjetu školskoj knjižnici naučio koja su pravila ponašanja prihvatljiva  i poželjna pri provođenju vremena u  knjižnici te na koji  se način koristi i čuva knjižnična građa. Školska je knjižničarka prvašićima  prikazala slikovnu  prezentaciju o građi koja se  nalazi u školskoj knjižnici te ih je uputila o smještaju knjižnične građe.  Interpretacijom književnoga djela „Pauk Praško“ te gledanjem dvd-a kao animiranog uprizorenja priče, učenici su povezali različite medije u obradi sadržaja priče i na primjeru upoznali knjižničnu građu.  Na temelju literarnog i animiranog video predloška, učenici su se likovno izrazili te svoje radove opisali.

   

U knjižnici se održao i  Nacionalni kviz za poticanje čitanja u kojem su sudjelovali učenici 6.b i 7. razreda te su se na temu kviza  likovno izrazili i izradili prezentacijski plakat. Peti  je razred sudjelovao u radionici izrade straničnika na zadanu  temu „Moj najdraži lik“, a zatim su Mladi knjižničari prigodnim informacijskim sredstvima uredili školski pano. 

Učenici  6.a i 6.b razreda sudjelovali su u igri pronalaženja knjiga pomoću signature te su se na taj način naučili snalaziti u knjižnici i upoznali načine klasifikacija i signiranja knjiga. Nakon provedene igre prisustvovali su PP prezentaciji „Vrste knjižnica i knjižnična građa“  kako bi se u školskoj knjižnici pripremili za nadolazeći posjet Gradskoj knjižnici Rijeka -  Dječjem odjelu  Stribor  i Narodnoj čitaonici. 


[OPŠIRNIJE]Drugi razred u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 11. 11. 2015. 19:11

Učenici drugog razreda sa svojom su učiteljicom Divnom Bjelanović 5. studenog u školskoj knjižnici prisustvovali kvizu znanja o bajkama. Podijeljeni u četiri ekipe, bili su vrlo aktivni i zainteresirani za pitanja na koja su odgovarali te su pokazali veliko znanje o dosad pročitanim lektirama. Nakon kviza uslijedilo je likovno izražavanje na temu interpretiranih bajki te gledanje animiranoga prikaza prilagođenoga na znakovni jezik, a prema predlošku priča Carevo novo ruho i Ružno pače.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana europske kulturne baštine u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 5. 10. 2015. 11:21

Učenici 4. razreda sa svojom učiteljicom Christijanom Jelačom i Mladi knjižničari sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici u povodu  obilježavanja Dana europske kulturne baštine koji se održava svakoga 23. rujna.

Školska knjižničarka za učenike je održala predavanje i pripremila Power Point  prezentaciju o zaštićenoj hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini, a  koja se nalazi na Listi svjetske baštine.

Sudjelovanjem na radionici učenici su prezentirali nematerijalnu hrvatsku kulturnu baštinu, čitajući pjesme na čakavskome, kajkavskome i štokavskom narječju, dok su likovnim  izrazom prikazali materijalnu nepokretnu hrvatsku baštinu, a koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Svoje su radove učenici izložili na panou školske knjižnice te su  prisjećanjem na vlastito nasljeđe potvrdili svoju pripadnost višestoljetnoj europskoj kulturnoj zajednici.

  

 Knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Ususret Danu obitelji – „Slikanje poezije“ u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 18. 5. 2015. 09:28

Učenici prvoga razreda sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici pod nazivom „Slikanje poezije“ , a povodom  Dana obitelji, manifestacije koja se  obilježava svake godine 15. svibnja kako bi se naglasila  važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji, kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta.

Prvašići su uz stručno vodstvo svoje učiteljice  Divne  Bjelanović na početku druženja u školskoj knjižnici, a u sklopu radionice, izveli recital o majci te su maštovito prezentirali svoja prezimena u obliku pouka.  Radionica je obuhvatila  krasnoslov te interpretaciju pjesama poznatih autora kao što su Ratko Zvrko, Zvonimir Balog, Stanislav Femenić i Grigor Vitez, a na temu  obitelji.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Svjetskog dana pisanja pisama u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 18. 5. 2015. 09:21

Dana 11. svibnja 2015. godine u školskoj smo knjižnici obilježili Svjetski dan pisanja pisama s ciljem skretanja pozornosti na važnost i prisnost komunikacije kroz rukom napisano pismo, a koje s razvojem elektroničkog dopisivanja postaje već pomalo zaboravljeno.

Učenici  4. COOR-a  sudjelovali su u organiziranoj radionici pisanja pisama na kojoj su se upoznali s formom osobnoga pisma te s vrstama pisama i načinom takvog tipa komunikacije.  Nakon  motivacijskog  razgovora sa školskom knjižničarkom i svojom učiteljicom Teom Jurčić o dosadašnjim iskustvima pisanja i slanja pisama, učenici su se na predlošku ekološke priče o sredozemnoj medvjedici kreativno izrazili u formi osobnoga pisma. Također, prezentirajući svoj likovni izražaj stvorili su vlastite marke i ukrasne kuverte sukladne tematici  pisama.

 


[OPŠIRNIJE]Kviz znanja o bajkama u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 18. 5. 2015. 09:16

Dana 5. svibnja 2015.godine u školskoj se knjižnici održao kviz znanja o bajkama. Učenici 2. razreda, uz stručno vođenje svoje  učiteljice Marijanke Križ i školske knjižničarke, sudjelovali su u prezentacijskome kvizu.

Podijeljeni u ekipe, bili su vrlo aktivni i zainteresirani za pitanja koja su se pojavljivala u  kvizu  te su u natjecateljskoj atmosferi i na njima zabavan način  prezentirali svoje dosad stečeno znanje o toj književnoj vrsti.

Školska knjižničarka: Ksenija Sobotinčić Štropin 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige u OŠ Pećine – Slušajmo knjige!
Maja Vižentin / datum: 27. 4. 2015. 15:01

Dana 23. travnja 2015. godine povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u suradnji  školske knjižnice te  Knjižnice za  djecu s oštećenjem vida, održana je manifestacija Noć  knjige 2015.  Održanim aktivnostima, pod nazivom  Slušajmo knjige!  ukazali smo na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi te učenike kroz različite aktivnosti senzibilizirali za potrebe osoba oštećenog vida.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana planete Zemlje u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 26. 4. 2015. 18:43

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje učenici 1. do 4.razreda sa svojim su učiteljicama posjetili  školsku knjižnicu i sudjelovali u eko-radionici. Poslušali su eko-priče „U tlu čistu imamo glistu“ i „Zatvori vodu“ te su uz pomoć usmjerenih pitanja i stručnog vođenja školske knjižničarke interpretirali priče i raspravljali o važnosti očuvanja prirode. Naučili su mnogo o lijepome ponašanju u prirodi te su analizirali navode iz eko-bontona.

Nakon interpretiranja priče i razgovora o važnosti očuvanja planete Zemlje, učenici su sa zadovoljstvom pristupili odgovaranju na eko-kviz pitanja te su prezentirali  svoje zavidno znanje o ekološkim temama. Svoju su kreativnost u likovnom i literarnom stvaralaštvu učenici prezentirali izradom eko-stripa te su svoje radove sa zadovoljstvom izložili na školskom panou.


[OPŠIRNIJE]Kviz znanja – Pipi Duga Čarapa
Maja Vižentin / datum: 22. 4. 2015. 12:57

U sklopu aktivnosti poticanja čitanja, u školskoj se knjižnici održao Kviz znanja  - Pipi Duga Čarapa. U prezentacijskome kvizu sudjelovali su učenici 4. razreda sa svojom učiteljicom Teom Jurčić. Učenici su pokazali natjecateljski duh te veliki interes i znanje prilikom odgovaranja na postavljena pitanja. Nakon održanog kviza učenici su izrazili svoje dojmove o samim kviz pitanjima te svoje doživljaje o djelu Astrid Lindgren  Pipi Duga Čarapa. 

Školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Pričam ti priču – prvašići u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 6. 4. 2015. 22:30

Dana 26. ožujka 2015. godine prvašići su dva školska sata sudjelovali u aktivnosti Pričam ti priču, koja se redovno održava u školskoj knjižnici. Učenici su poslušali  dvije priče Kako sanjaju stvari, autorice Sunčane Škrinjarić i Baš se veselim, autorice Eve Janikovszky, u interpretaciji svoje učiteljice Divne Bjelanović i školske knjižničarke. Nakon pročitanih priča učenici su odgovorima na usmjerena pitanja prikazali svoje razumijevanje pročitanog  i slušanog te ih se potaklo na usporedbu događaja iz vlastita života sa sadržajem interpretiranih priča, kako bi uvidjeli temelje stvaranja priča na stvarnoj osnovi i pojavnostima iz svakodnevnoga života, ali i s mogućnošću odstupanja od stvarnosti i stvaranja nekih dijelova priče na osnovu mašte.

  


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan pjesništva u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 6. 4. 2015. 22:22

Učenici sedmoga razreda, povodom obilježavanja Svjetskog dana pjesništva, u školskoj su knjižnici pod stručnim vodstvom prof. Snježane Sabljak i školske knjižničarke krasnoslovili i interpretirali pjesme poznatih hrvatskih autora kao što su Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Dragutin Tadijanović, Tin Ujević i dr.

Svojim su interpretacijama pokazali vještinu poniranja u smisao poezije i značenja pojedine pjesme te su prezentirali svoje mišljenje o pjesmama koje su krasnoslovili. Interpretiranjem poezije u školskoj knjižnici učenici su iznijeli svoja razmišljanja o životu i svijetu koji ih okružuje.

Ksenija Sobotinčić Štropin, prof. i mag.bibl.


[OPŠIRNIJE]Treći razred u školskoj knjižnici - aktivnosti informacijske pismenosti
Maja Vižentin / datum: 6. 4. 2015. 22:07

Povodom Dana hrvatskoga jezika koji se svake godine obilježavaju od 11. do 17. ožujka, učenici trećega  razreda sudjelovali su u školskoj knjižnici u organiziranoj aktivnosti pretraživanja rječnika hrvatskoga jezika i rječnika stranih riječi. 

   


[OPŠIRNIJE]Dani hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 23. 3. 2015. 12:25

U četvrtak, 12. ožujka 2015. učenici 4. COOR-a posjetili su školsku knjižnicu povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika. U uvodnom dijelu sata školska je knjižničarka s učenicima razgovarala o hrvatskim književnicima. Učenici su se s lakoćom dosjetili mnogih pisaca i pjesnika čija su djela interpretirali na nastavnom satu hrvatskoga jezika, ali i povijesnih osoba koje su doprinijele očuvanju i razvoju hrvatskoga jezika o kojima su istraživali na nastavnom satu prirode i društva.   


[OPŠIRNIJE]DRUGI RAZRED U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI – UPOZNAVANJE REFERENTNE ZBIRKE ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Maja Vižentin / datum: 6. 3. 2015. 14:21

Dana 2. ožujka 2015. godine za učenike  2. razreda  organiziran je sat upoznavanja referentne zbirke u školskoj knjižnici. Kako bi se učenici naučili samostalno koristiti  referentnom zbirkom školska knjižnice, upućuju se  na referentnu literaturu koja im pomaže u izvršavanju školskih zadataka i pisanju školskih uradaka te na taj način školska knjižnica podržava obrazovne procese osnovne škole.

Školska je knjižničarka učenike uputila na referentnu zbirku kao na stalni izvor raznovrsnih znanja te su učenici naučili što sve mogu pronaći u enciklopedijama koje školska knjižnica posjeduje, a koje su dio referentne zbirke.  Također, učenici su naučili kako se postupa s referentnom zbirkom i koje sadržaje mogu pronaći u zbirci, a  koji će im koristiti u sklopu nastavnog procesa ili za slobodno istraživanje u obliku neformalnog učenja.


[OPŠIRNIJE]LEKTIRNA RADIONICA – PRVI RAZRED
Maja Vižentin / datum: 6. 3. 2015. 14:12

Učenici prvoga razreda, sa svojom učiteljicom Divnom Bjelanović, posjetili su školsku knjižnicu kako bi nakon pročitane lektire iznijeli svoja razmišljanja o djelima te razgovarali o njima bitnim događajima i likovima iz djela.

Djela „Mrav dobra srca“, autora Brane Crnčevića i „Dječak i lopta“,  autora Borisa Kolara učenici su poslušali u interpretaciji školske knjižničarke te su nakon čitanja usporedili ta dva književna djela i samostalno, vođeni usmjerenim pitanjima, donijeli zaključke o vrsti književnoga djela. Primijetili su kako je djelo „Mrav dobra srca“ pisano u stihovima te sadrži rimu, dok je djelo „Dječak i lopta“  tekst  pisan u prozi.  Nakon uvoda u obradu djela učenici su odgovarali na interpretativna pitanja vezana za fabulu priče i likove u priči te su pokazali zavidno poznavanje književnih pojmova kao što su bajka, rima, nestvarni i stvarni elementi u priči ili pjesmi.


[OPŠIRNIJE]USUSRET BOŽIĆU U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Maja Vižentin / datum: 27. 1. 2015. 13:53

Povodom nadolazećeg blagdana Božića učenici škole sudjelovali su na organiziranoj radionici   „Ususret Božiću u školskoj knjižnici“ . Učenici su se natjecali u kvizu znanja na temu Božića te su prezentirali svoje razumijevanje pročitanih božićnih priča koje  je za njih pripremila školska knjižničarka. Odgovorima na usmjerena pitanja učenici su prikazali svoju sposobnost razumijevanja teksta te sposobnost promišljanja o interpretiranome književnom djelu. Također, učenici su sudjelovali u igri slagalice stihova na temu božićnih pjesama koje su zatim i otpjevali.

Ugodnim druženjem uz interpretiranje književnih djela i pjevanje božićnih pjesama uz klavirsku pratnju, stvorili smo u školskoj knjižnici božićnu atmosferu i uvod u božićne blagdane.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 27. 11. 2014. 13:08

U školskoj smo knjižnici raznim aktivnostima obilježili Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Učenici škole sudjelovali su u nastavnoj aktivnosti Kviz: lektira na dlanu.


[OPŠIRNIJE]Bajke u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 10. 11. 2014. 13:11

Drugi je razred dana 3. studenog  2014. godine, u pratnji svoje učiteljice Marjanke Križ u školskoj knjižnici sudjelovao na lektirnoj radionici s tematikom bajke kao književne vrste.  Učenici su se uz stručno vođenje školske knjižničarke pobliže upoznali  sa svim važnim odrednicama bajke te su iznijeli svoja razmišljanja o bajkama koje su čitali kao lektirna djela, ali i o bajkama koje su im roditelji čitali kad su bili mali. Uočili su poveznice između pouke određene bajke i njihova svakodnevnoga života te su interpretirali pročitane Andersenove bajke „Mala sirena“ i „Djevojčica sa šibicama“. 

Sudjelovanjem u lektirnoj radionici o bajci kao književnoj vrsti  učenici drugoga razreda uvidjeli su poveznicu između svakodnevnih situacija i pouka koje se iščitavaju u bajkama.  Zanimljivim i sadržajnim razmišljanjima postigli su cilj lektirne radionice, samostalno su uz usmjerena pitanja interpretirali bajke i otkrili glavne odrednice te pouku svake obrađene bajke.

Tekst pripremila: Ksenija Sobotinčić Štropin, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Prvašići u školskoj knjižnici
Maja Vižentin / datum: 10. 11. 2014. 13:05

Dana 28. listopada 2014. godine prvi je razred u pratnji učiteljice Divne Bjelanović posjetio školsku knjižnicu. Učenici su se pod vodstvom školske knjižničarke upoznali s načinom rada školske knjižnice te su aktivno sudjelovali u organiziranoj obradi lektire gdje su pokazali svoje znanje o pročitanoj lektiri.  Učenici su tijekom obrade lektire „Crvenkapica“  braće Grimm iznosili svoja razmišljanja o pročitanome djelu te su uz usmjereno vođenje uspoređivali dijelove sadržaja priče sa svojim svakodnevnim životom.  Uslijedilo je likovno izražavanje na predlošku priče  te su učenici  likovnim ostvarajem  stvorili vlastitu slikopriču.

Učenici prvoga razreda stekli su  u školskoj knjižnici pozitivno iskustvo razgovora o pročitanome djelu te su upoznali način obrade lektire vođene usmjerenim pitanjima kako bi mogli uobličiti pročitano i povezivati sadržaj djela.

Tekst pripremila:  Ksenija Sobotinčić Štropin, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici
Anamarija Pogorelec / datum: 13. 11. 2013. 08:20

Povodom održavanja Mjeseca hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog, a ove godine odvija se pod motom Tko čita (ne) skita, učenici 4.a i 4.b razreda sudjelovali su u Kvizu za poticanje čitanja u školskoj knjižnici. Učenici su u sklopu školske lektire čitali djelo Ivane Brlić-Mažuranić „Šuma Striborova“ te su se pomnim čitanjem i interpretacijom djela s učiteljicama pripremali za sat lektire u školskoj knjižnici, a školska knjižničarka sat je organizirala u obliku kviza.


[OPŠIRNIJE]Referentna zbirka školske knjižnice
Anamarija Pogorelec / datum: 14. 10. 2013. 14:35

Dana 10. listopada 2013. godine za učenike  7. razreda  organiziran je sat hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici kako bi se učenici naučili samostalno koristiti  referentnom zbirkom školske knjižnice. Školska knjižnica podržava obrazovne procese osnovne škole stoga se učenici upućuju na referentnu literaturu koja im pomaže u izvršavanju školskih zadataka i pisanju školskih uradaka. Školska je knjižničarka učenike uputila na referentnu zbirku kao na stalni izvor raznovrsnih znanja (informativnih, umjetničkih, tehničkih,zabavnih) te su učenici upoznali izvore informacija za potrebe cjeloživotnoga učenja.


[OPŠIRNIJE]Ususret Danu neovisnosti
Anamarija Pogorelec / datum: 9. 10. 2013. 14:30

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti učenici 3., 4. a i 4. b razreda interpretirali su u školskoj knjižnici dječju poeziju koja govori o ljepotama Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]Maškarane karaoke u školskoj knjižnici
Anamarija Pogorelec / datum: 19. 2. 2013. 20:57

Maškarane karaoke u školskoj knjižnici održavaju se svake školske godine u veljači. Učenici  i  učitelji maskirani pjevaju svoje najdraže pjesme i zajedno se raduju. Svake godine pomno se biraju maske i zagrijavaju glasnice kako  bi se svi pokazali u najboljem svjetlu.


[OPŠIRNIJE]Božićni učenički strip u školskoj knjižnici
Anamarija Pogorelec / datum: 24. 12. 2012. 20:53

U školskoj knjižnici od 17. do 21. prosinca 2012. godine održavale su se radionice izrade božićnog stripa za sve učenike škole.

Učenici su na predlošku vlastite božićne priče, ali i na predlošku božićnih priča poznatih autora izrađivali božićni strip, koji su zatim izložili na prezentacijskom plakatu. Prije same izrade stripa učenike se upoznalo s važnim elementima stripa kao književne vrste, a nakon predavanja uslijedilo je čitanje božićnih priča Vere Zemunić, Nade Iveljić i Stanislava Femenića te autorskih učeničkih uradaka.  Učenike su kroz izradu stripa vodile školska knjižničarka, učiteljice razredne nastave i učiteljica hrvatskoga jezika. Na kraju svake od radionica učenici i učitelji zapjevali su tradicionalne božićne pjesme i tako stvorili pravi božićni ugođaj.

Školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Debatni klub i Mali knjižničari
Anamarija Pogorelec / datum: 15. 9. 2011. 09:06

U školi su se oformile dvije nove izvannastavne aktivnosti, Debatni klub i Mali knjižničari, voditeljica aktivnosti je Ksenija Sobotinčić Štropin, prof.

Kroz aktivnost debatiranja učenici  razvijaju  vještine govorenja, čitanja i pisanja, također dolazi do razvoja  komunikacijskih i socijalnih vještina,  kritičkog i analitičkog mišljenja, a učenici se osposobljavaju  za suradnički rad.

Debata se vodi prema pravilima debatiranja (KP format) u strukturiranoj i argumentiranoj raspravi  te na taj način razvija demokratsko ponašanje.


[OPŠIRNIJE]Susret s književnicom u školskoj knjižnici
Anamarija Pogorelec / datum: 8. 2. 2011. 09:19

Našu školu, 2. veljače 2011. godine, posjetila je  riječka književnica za djecu i odrasle Ljubica Kolarić Dumić  kako bi nam predstavila novo, izmijenjeno izdanje slikovnice Ja se mraka ne bojim.


[OPŠIRNIJE]Dan poezije u školskoj knjižnici
Anamarija Pogorelec / datum: 17. 11. 2010. 19:54

Dana 15. studenog 2010. u školskoj knjižnici OŠ Pećine održala se odgojno - obrazovna aktivnost  čitanja poezije pjesnikinje Vesne Parun. Učenici svih razrednih odjela kao i učitelji OŠ Pećine aktivno su sudjelovali u čitanju te interpretaciji pjesama Vesne Parun.

 


[OPŠIRNIJE]ČITANJE ŠALJIVIH PJESAMA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Maja Vižentin / datum: 19. 11. 2014. 09:11

U okviru obrade gradiva iz hrvatskoga jezika učenici 3.b razreda čitali su i interpretirali šaljive pjesme u školskoj knjižnici. Učenici su od školske knjižničarke dobili unaprijed pripremljene zbirke dječjih pjesama poznatih autora, kao što su Zvonimir Balog, Stanislav Femenić, Ratko Zvrko, Luko Paljetak i dr.,  a zatim su sami pronalazili šaljive pjesme unutar zbirki. Učenici su pojedinačno čitali odabrane pjesme, a zatim ih interpretirali, ali i dali razloge za upravo takav odabir određene pjesme. Kroz interpretaciju šaljivih pjesama usmjerenim su pitanjima učenike vodile učiteljica Vesna i knjižničarka te su učenici na taj način ponovili gradivo iz književnosti, ali i naučili neke nove književne pojmove. Učenici su svoju kreativnost prezentirali i čitanjem autorskih šaljivih pjesama te na taj način zaokružili sat čitanja  poezije u školskoj knjižnici.

Ksenija Sobotinčić Štropin, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA VODA
Maja Vižentin / datum: 19. 11. 2014. 09:05

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda učenici 3.a razreda interpretirali su u školskoj knjižnici dječju poeziju s tematikom zaštite voda. U školskoj je knjižnici organiziran sat čitanja poezije te je školska knjižničarka učenicima čitala dječje pjesme „Nogomet u bari“, autora Ratka Zvrka,  „Mirna“ i  „Krka“, autora Zvonimira Baloga i ostale pjesme posvećene hrvatskim rijekama iz zbirke pjesama  „Veseli zemljopis“. Učenici su uz usmjereno vođenje učiteljice Divne i knjižničarke interpretirali pročitane pjesme, a zatim raspravljali o zaštiti voda i predlagali načine na koje bi oni osobno mogli zaštititi vode. Na satu u školskoj knjižnici učenici su pokazali svoje znanje iz književnosti te naučili nove književne pojmove. Sat je bio poučan i u okviru ekologije, a prošao je u veselom ugođaju već od samoga početka kada se učiteljica Divna maskirala u žabu te smo svi zajedno glasovno popratili njezinu masku, a zatim raspravljali o važnosti životinja vodozemaca za cjelokupnu prirodu.

Ksenija Sobotinčić Štropin, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVANJE DANA PLANETA ZEMLJE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Maja Vižentin / datum: 19. 11. 2014. 09:01

Povodom obilježavanje Dana planeta Zemlje u školskoj je knjižnici knjižničarka u suradnji s učiteljicom  prirode organizirala aktivnosti vezane za tematiku očuvanja planeta Zemlje. Učenici 6. razreda i školska knjižničarka čitali su članke vezane za očuvanje planeta Zemlje iz časopisa Priroda, UNAterra, Eko revija i  Hrvatske šume. Nadovezujući se na pročitane članke učenici su raspravljali  o konkretnim načinima zaštite prirode, a sve to uz stručno vođenje učiteljice prirode. Nakon rasprave uslijedilo je čitanje pjesme s tematikom očuvanja planeta Zemlje, kako bi učenici dobili inspiraciju za pisanje poruka planetu Zemlji na plakatu koji su zajednički izradili u okviru sata ekološke tematike.

Ksenija Sobotinčić Štropin, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju