preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login
Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica

Informatika u razrednoj nastavi

E-svijet 1

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 


Krizni tim za psihološku pomoć i savjeti stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu se dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr i na telefon Nada Kegalj (098/594 721 i 091/755 0879 za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku - Primorje).
 
AKTIVNI NATJEČAJI
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA TOLERANCIJE
Autor: Maja Vrancich, 29. 11. 2020.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije i projekta U redu je biti drugačiji, učenici razredne nastave sudjelovali su u raznovrsnim aktivnostima te su nastavili poticati humanost na djelu. Ovoga puta za članove Udruge DIRA, Rijeka koja pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. Prikupili su brojne korisne stvarčice (knjige, odjeću, školski pribor, igre i sl.) koje će članovi Udruge prodavati na sajmu u vlastitoj organizaciji, a sav prihod ići će Udruzi. Razvijanjem socijalne vještine međusobnog pomaganja i poštivanjem različitosti još jednom su dokazali da se samo srcem dobro vidi!


Na Odjelu za djecu s oštećenjem  vida održana je senzibilizacijska radionica za učenike četvrtog razreda. Učenici su na radionici izrađivali zvučne slike, odnosno lijepili su na papirnatu podlogu materijale koji daju različite zvukove prema kojima su učenici trebali ispričati vlastitu zvučnu priču. Bilo je tu zvukova plastične vrećice kada se majke vraćaju iz kupovine, zvukova automobila, motocikala i bicikala, zvuka vjetra u krošnji lišća i slično. Zadatak nije bio napraviti sliku koja bi zadovoljavala estetske kriterije kakve bi gledatelj očekivao, već pronaći što više načina da se od ponuđenih materijala dobiju zvukovi. Upravo ta odsutnost estetskog elementa u kombinaciji s istinskim zadovoljstvom sudionika radionice rezultatima vlastitog rada, dovela nas je do zaključka kako niti o ljudima niti o pojavama i predmetima s kojima se susrećemo nije uputno suditi na temelju izgleda. S obzirom da je škola prošle godine bila dio UNICEF-ova projekta Škole za Afriku, četvrtaši su išli korak naprijed, čitali i proučavali afričke priče o pauku Anansiju. Uvježbali su ih interpretativno čitati te su snimili priče za potrebe Knjižnice za djecu s oštećenjem vida. Učenici i učiteljica 4. razreda, sudjelujući u organiziranim aktivnostima, bavili su se temom tolerancije, različitosti i međusobnog prihvaćanja.

Učenici 3. razreda Međunarodni dan tolerancije obilježili su sudjelovanjem u Humanitarnoj akciji „Sajam korisnih stvarčica“ za članove Udruge DIRA Rijeka te gledanjem filma o Vukovaru „Dan sjećanja“ u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. O toleranciji su govorili i na satu TZK-a te su proučavali povijesni pregled uvođenja TZK-a u škole i lik dr. Franje Bučara kao njezina utemeljitelja, a također i povijesni razvoj sporta u PGŽ-u. U Knjižnici i na Odjelu za djecu s oštećenjem vida sudjelovali su u radionicama na temu tolerancije, uz stručno vodstvo Tanje Šupe, prof. i Javorke Milković, prof.

Pojam tolerancije učenici 2. razreda osvijestili su obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Uoči 18. studenoga na nastavnom satu Hrvatskoga jezika interpretirali su pjesmu N. Lupis: Domovina. Pjesničke slike bile su im inspiracija za oluju ideja na temu domovine. Na nastavnom satu Likovne kulture kolažem su prikazali zastavu – simbol domovine, a izvedbom himne Lijepa naša domovino i minutom šutnje odali su poštovanje svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata i žrtvi Vukovara i Škabrnje, svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske.

Domovina je...

Zastave

Međunarodni dan tolerancije 1. razred je obilježio uz moto: OBOJI SVIJET BOJAMA TOLERANCIJE. Čitali su prekrasnu legendu „Duga“, crtali dugine boje, otiskivali dlanove u duginim bojama i napravili veliko stablo tolerancije. Slušali su priču Nade Iveljić „Prijateljstvo vjeverice i puha“ te crtali na temu „Različitost čini svijet ljepšim i boljim“. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima.

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.

::Fotogaleriju možete vidjeti ovdje::

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Obavijest o izdavanju potvrda učenicima

Poštovani učenici i roditelji, 

na poveznici https://potvrde.skole.hr/login možete preuzeti i ispisati elektronički zapis/potvrdu o statusu redovitog učenika. U padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde.  Prijava za sve učenike je putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Sustav za izdavanje e-potvrda o statusu školovanja redovitog učenika omogućava izdavanje potvrde u različite svrhe, a podatci o učenicima preuzimaju se iz baze podataka e-Matica u koju su upisani svi učenici škole.

preskoči na navigaciju