preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 

AKTIVNI NATJEČAJI
Priloženi dokumenti:
Natjecaj za prirodu i biologiju.pdf

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Zabavno i poučno

 

               

 

 

 

 

VAŽNI DOKUMENTI

 

Razno

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završena Putujuća filmska radionica u OŠ Pećine
Autor: Maja Vižentin, 28. 3. 2018.

Putujuće filmske radionice projekt su Art-kina koji se sastoji od provođenja radionica filmskog stvaralaštva u riječkim osnovnim školama. Prvi ciklus radionica proveden je na jesen 2015. u tri riječke osnovne  škole,  što je rezultiralo i pripadajućim  kratkometražnim filmskim uradcima. Temeljna ideja vodilja tih radionica jest prenijeti djeci  praktična znanja koja su potrebna za snimanje dokumentarnog ili igranog filma, i to počevši od odabira same teme, pisanje kratkog sinopsisa i scenarija, stjecanje osnovnih znanja o filmskim izražajnim sredstvima (kadar, filmski plan, rakurs),  snimanje i montaža, a sve kako bi se polaznicima dao uvid u sve produkcijske i postprodukcijske faze filma.

Radionicama se želi potaknuti aktivno sudjelovanje djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanje filmske umjetnosti te poticanje kreativnog izražavanja kod djece i mladih njihovim aktivnim uključivanjem u proces stvaranja filmskih sadržaja. Uz poticanje dječjeg filmskog stvaralaštva, ove radionice imaju za cilj i ponovno pokretanje, u riječkim osnovnim školama, školskih filmskih družina.

   

Novi ciklus putujućih radionica pokrenut je krajem svibnja 2017. godini kada je upućen i poziv svim osnovnim školama na području našega grada, a jedna od  triju škola koje su odabrane za provođenje projekta u ovoj školskoj godini bila je i OŠ Pećine. S obzirom na to da su Putujuće filmske radionice dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, i to programskog pravca  Ciglena kuća / Brick House,  slijedom krovnog EPK slogana - Luka različitosti – kao tema  radionica odabran je pojam različitost.

Radionica u OŠ Pećine započeta je početkom studenog 2017. godine, kada je provedena prva faza, a druga faza je provedena tijekom siječnja i veljače 2018. godine. Polaznici su nakon uvodnih predavanja o filmskom jeziku (kadar, filmski planovi, rakurs, montaža) kao i praktičnim vježbama korištenja kamere odabrali snimiti dokumentarni film o Knjižnici za slijepe i slabovidne koja djeluje u sklopu škole. Naime. osim činjenica da je to jedina knjižnica takve vrste u gradu i županiji, ista svojim djelovanjem pridonosi inkluziji djece s oštećenjem vida ne samo u školski sustav već i u ostale segmente svakodnevnog života. Učenici su se iskušali u svim ulogama koje predviđa sam proces snimanja filma, od osmišljavanja scenarija, plana snimanja, kamere, zvuka i montaže.    

Radionica je provedena pod vodstvom Ane Jurčić uz asistenciju Barbare Zupičić i učiteljice Hrvatskog jezika i književnosti Irene Ritterman. Polaznici radionice bili su:  Venio Korolija, Greta Giljević, Tara Mirković, Eugen Ninić, Maro Alić, Bartol Reljac, Luka Matić i Ida Tomić. Radionica se provela kao oblik izvannastavne aktivnosti u samoj školi.  


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju