preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pećine Rijeka

Login

Prva dječja knjižnica i Odjel za djecu s oštećenjem vida 

 

Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Zabavno i poučno

VAŽNI DOKUMENTI

Razno

vijesti
Prvi spust na novom toboganu
Maja Vižentin / datum: 21. 5. 2018. 10:42

Danas su učenici koji idu u produženi boravak prvi put svoje slobodno vrijeme proveli s učiteljicama na novom dječjem igralištu. Svi su bili veseli, ali su i pozorno slušali svoje učiteljice koje su ih uputile kako pravilno i sigurno koristiti sprave. Kako igralište još nije u potpunosti dovršeno i otvoreno, to je bila proba ili kako bi u kazalištu rekli..pretpremijera.

 
 
   
 

[OPŠIRNIJE]HIPPO 2018 - English without borders
Maja Vižentin / datum: 18. 5. 2018. 11:07

Roko Begonja, učenik 5. razreda naše škole,od 12. do 14. svibnja sudjelovao je na međunarodnom natjecanju u poznavanju engleskog jezika “HIPPO 2018 - English without borders”.

Ove godine natjecanje je održano po 6. put s 22.155 prijavljenih natjecatelja u prvom krugu natjecanja i 2.500 natjecatelja u polufinalnom krugu natjecanja. U finale, koje je održano u Lido di Jesolu od 12. do 14. svibnja, plasiralo se 99 natjecatelja podijeljenih u 5 kategorija.


Roko se natjecao u kategoriji HIPPO 1 koja odgovara učenicima naših 4. i 5. razreda, te je s ostvarenih 98 bodova osvojio izvanredno 7. mjesto (samo 4 boda dijelila su ga od 1. mjesta).

U natjecanju su sudjelovali učenici iz više od 30 zemalja svijeta, a naš Roko odmjerio je snage s učenicima iz Albanije, Srbije, Makedonije, Bugarske, Cipra, Hrvatske, Italije, Latvije, Mongolije, Crne Gore, Pakistana, Turske, Tadžikistana i Rumunjske.

Natjecanje je započelo u subotu,12. svibnja druženjem na pješčanoj plaži gdje su se natjecatelji međusobno upoznali i predstavili kroz različite igre i aktivnosti. Tijekom nedjelje učenici su testirani u području govora, pisanja, čitanja i slušanja, a u kasnim večernjim satima proglašeni su pobjednici svih kategorija HIPPO natjecanja.

Roka je na finalni krug natjecanja pratila i njegova učiteljica Engleskog jezika Janja Giaconi.


[OPŠIRNIJE]Osmaši u Vukovaru
Maja Vižentin / datum: 17. 5. 2018. 13:01

Učenici osmih razreda posjetili su Vukovar u sklopu projekta ,,Posjet osmih razreda Vukovaru''  koji se već godinama provodi kako bi se osmaši upoznali sa značajem Bitke za Vukovar, stradanjem stanovnika toga grada te vrijednostima Domovinskoga rata u cijelosti. 

Zajedno s drugim učenicima nekoliko riječkih  škola posjetili su Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar, bolnicu, groblje, Ovčaru, Muzej vučedolske kulture, Muzej grada Vukovara i druge važne lokacije uz stručno vodstvo.
 

[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija "Sve za našu djecu"
Maja Vižentin / datum: 15. 5. 2018. 10:13
Nakon velikih priprema i ogromnog truda svih članova Udruge Riječko srce i Kanala RI, od 8. do 10. svibnja 2018. u Rijeci je kucalo humanitarno srce. Bilo je štandova na Korzu i prodaje uradaka vrtićaraca, školaraca, studenata, umirovljenika. Cijeli su dan nastupala djeca, od najmanjih do onih nešto većih, bilo je nastupa klapa, tamburaša, moglo se na Korzu ukusno i pojesti. Glavni događaj bio je veliki koncert brojnih hrvatskih pjevača i skupina. Himnu Udruge, pjesmu Bajka otpjevale su naša Klaudija, Adriana i Mija Negovetić. U call centru Kanala RI telefoni su najglasnije zvonili toga dana. Gostiju je bilo toliko da ih nećemo nabrajati kako nekoga slučajno ne bismo izostavili i povrijedili. Od onih najmanjih do najvećih, svatko je dao svoj doprinos kako bi se prikupila sredstva za našu školu. Cilj je izgraditi i urediti senzornu sobu za naše slijepe i slabovidne prijatelje koju ćemo svi zajedno moći koristiti. 
I ako mislite da je sve gotovo, moramo reći da nje. Protekla dva dana održan je i Pub kviz, nogometaši su održali malonogometni turnir, a Call centar je otvoren do 29. svibnja 2018.
I dok uživate u fotografijama s događanja nazovite 060 9009 i donirajte 5 kn za našu akciju.   
 
Hvala svim roditeljima i prijateljima OŠ Pećine koji su se uključili u akciju! Posebno hvala našim učenicima i djelatnicima Škole na sudjelovanju u radionicama, prodaji, nastupima i svekolikoj pomoći kako bi ova akcija uspjela! 
 
                                                                                      Ravnateljica

Video pogledajte ovdje: https://youtu.be/6qwo767wDtg 

 
 
   
 
Zahvaljujemo gospodinu Peri Lovroviću na ustupljenim fotografijama.
 

[OPŠIRNIJE]Završna događanja akcije "Sve za našu djecu"
Maja Vižentin / datum: 10. 5. 2018. 10:31

Danas, 10.svibnja 2018. završava velika humanitarna akcija Udruge Riječko srce i Kanala RI "Sve za našu djecu" čiji prihod ide za izgradnju i opremanje senzorne sobe u našoj školi. Pozivamo sve učenike, roditelje i prijatelje da budu dio ove velike akcije u koju su uključene mnoge udruge, vrtići, škole, fakulteti i građani. Danas od 10 sati na štandovima možete kupiti neki njihov uradak i poslušati u jutarnjim satima nastupe djece i mladih. Učenici OŠ Pećine nastupaju oko 11.30 sati. Od 18 sati počinje koncert na Trgu Municipij na kojem ce nastupati mnogi poznati pjevači, a zvanično se koncert otvara u 20 sati nastupom Mije, Adriane i naše Klaudije koje ce otpjevati pjesmu Bajka, himnu Udruge Riječko srce. Od 19.30 počinje i TV prijenos na Kanalu RI i otvara se call centar u kojem ce biti puno gostiju. Zvati se može na 060 9009.

Budite s nama i za nas dio ove akcije!

Veselimo se zbog naše djece!


Jasna Vukonić-Žunič

 
 

[OPŠIRNIJE]Ministrica obrazovanja podržala akciju "Sve za našu djecu"
Maja Vižentin / datum: 6. 5. 2018. 18:45

Dvije važne dame ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj na zamolbu ravnateljice Osnovne škole Pećine nazvale su humanitarni broj 0609009 i podržale akciju Udruge Riječko srce "Sve za našu djecu".

Nazovite i vi i poslušajte u ponedjeljak na Hrvatskom radiju 1 polusatnu emisiju "Zašto tako", snimanu u našoj školi.

Snimku emisije "Zašto tako" možete poslušati ovdje.


[OPŠIRNIJE]OTVORENJE NOĆI KNJIGE U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ BIBLIOTECI
Maja Vižentin / datum: 4. 5. 2018. 13:24

23. travnja 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je 23. Noć knjige. Sastavni dio otvorenja manifestacije bila je izložba pod nazivom „Ugovor iz Marakeša“, postavljena u predvorju Biblioteke, a koja će ostati otvorena do 10. svibnja. Izložba je namijenjena populaciji koja iz bilo kojeg razloga teško čita, odnosno ne može čitati standardni tisak, dakle riječ je osobama s disleksijom različitim vrstama i stupnjevima invaliditeta, što znači o slijepim i slabovidnim osobama. Osnovna škola Pećine je prepoznata i spomenuta kao izdavač taktilnih izdanja i promicatelj čitanja slijepih i slabovidnih osoba, te je na izložbi sudjelovala s tri izloška, odnosno trima taktilnim slikovnicama čiji je izdavač. Riječ je o slikovnicama „Palica svetog Nikole“ prema književnim motivima Ivane Brlić Mažuranić, „Nestašna crtica“ autorice Tanje Šupe i „Posudi mi svoja krila“ autorice Javorke Milković. Nadamo se da će broj taktilnih izdanja koja ćemo izlagati u budućnosti biti veći te da ćemo i dalje biti prepoznati po ovom specifičnom odgojno- obrazovnom djelovanju.

 


[OPŠIRNIJE]Modelarska liga 2017./2018.
Maja Vižentin / datum: 4. 5. 2018. 12:08

U četvrtak 26.travnja 2018.  u Domu mladih održalo se je regionalno natjecanje Modelarska liga 2017./2018. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture dok je Dom mladih već 5. godinu zaredom domaćin natjecanja za Primorsko- goransku županiju.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika/učenica osnovne škole od 5. do 8. razreda u području modelarstva/maketarstva s osnovnim ciljem poticanja razvoja tehničkih znanja i vještina, razvoja motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoja poduzetništva.

Na natjecanju su sudjelovali i učenici naše škole: Maro Alić (5.razred), Fran Reš i Luka Matić (8.razred).


[OPŠIRNIJE]Stube Malika Tintilinića
Maja Vižentin / datum: 4. 5. 2018. 09:55

Na vrhu stuba danas je osvanula nova ploča! Naše su stube i zvanično dobile ime! Stube Malika Tintilinića! Kako to dobro zvuči…. Još kada bi znale kako će do jeseni biti lijepo uređene… Strpimo se!


[OPŠIRNIJE]Dani medijske pismenosti
Maja Vižentin / datum: 3. 5. 2018. 10:28

Dana 26. travnja 2018. godine  učenici škole koji pohađaju predmet Građanski odgoj i obrazovanje posjetili su medijsku kuću Novi list povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti.

Učenici su se informirali i educirali o  načinu  rada u Novom listu, a predavanje i razgled medijske kuće održao je glavni urednik Novog lista Edi Prodan.

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Kako bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokrenuli su Dane medijske pismenosti.

   


[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA "SVE ZA NAŠU DJECU 2018."
Maja Vižentin / datum: 24. 4. 2018. 22:10

Danas su se vrijedni učenici OŠ Pećine rastrčali po Korzu. Dijelili smo letke i pozivali građane na koncert 10.5. u 18 sati.

Dragi prijatelji, pozivom na broj 060 9009 pomozite nam da našim prijateljima s teškoćama vida izgradimo i uredimo senzornu sobu.

 

   


[OPŠIRNIJE]Festival znanosti
Maja Vižentin / datum: 19. 4. 2018. 09:45

U utorak,17.travnja 2018. učenica osmog razreda Ines Štefanec  posjetila je u sklopu Festivala znanosti  Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje su joj kroz radionice prezentirane osnove prirodoslovlja koje su zabavne i lako shvatljive svim uzrastima. Fokus radionica je na pokusima koji se brzo izvode i daju neku očitu promjenu te pokazuju da kemija može biti vesela i šarena. Učenica je pod mikroskopom uz različita povećanja promatrala čitav niz preparata (hranu, životinje, cvijeće, spužvu...). U radionici „Izrada kozmetike“ upoznala je kako se priprema maska za lice i labelo za usne. Posjet Festivalu znanosti bio je ponuđen većem broju učenika, ali se odazvala samo jedna učenica.

   

 


[OPŠIRNIJE]Posjet zagrebačke novinarke Višnje Biti našoj školi
Maja Vižentin / datum: 19. 4. 2018. 09:40

U utorak, 12. travnja 2018. školu je posjetila novinarka Hrvatskoga radija gospođa Višnja Biti. Voditeljica je emisije Zašto tako koja se emitira na   1. programu Hrvatskog radija svakog ponedjeljka od 13.30 do 14 sati. Polusatna emisija koja je snimana u školi bit ce emitirana 7. svibnja u 13.30. Gospođa Biti pozvala je ravnateljicu na snimanje 1800. emisije. Snimanje je bilo u Učeničkom domu Podmurvice. Gospođa Biti javno je izrazila svoje oduševljenje našom školom te je darovala pet svojih knjiga pisanih na Brailleovu pismu knjižnici za slijepe i slabovidne. 

Poštovanoj gospođi Višnji Biti čestitke na uspješnom vođenju i osmišljavanju emisija o djeci i veliko hvala na donaciji!
 
   

                             ravnateljica Jasna Vukonić-Žunič, mag. prim. educ

[OPŠIRNIJE]Posjet učiteljica slovenskog jezika
Maja Vižentin / datum: 19. 4. 2018. 09:35

Dana 16. ožujka 2018. našu su školu posjetile učiteljice slovenskog jezika u sklopu Susrete učiteljica slovenskog jezika u Hrvatskoj. Osim učiteljica bili su nazočni i gosti iz Ministarstva za školstvo i sport Republike Slovenije, Zavoda za školstvo Republike Slovenije i Instituta za narodnosna pitanja. Gostima je kroz kratak program predstavljena povijest poučavanja slovenskog jezika po modelu C u Osnovnoj školi Pećine. Predstavljeni su i učenici koji pohađaju nastavu koji su svoje znanje slovenskog jezika predstavili s recitacijama i čitanja svojih sastavaka. Nakon kratkog programa gosti su posjetili i učionicu slovenskog jezika. Naše druženje zaključili smo zajedničkom fotografijom i pozivom da nas gosti još koji put posjete u našoj školi.

   


[OPŠIRNIJE]29. Novigradsko proljeće
Maja Vižentin / datum: 17. 4. 2018. 10:37

Od 7. do 14. travnja 2018. održano je 29. Novigradsko proljeće. Ove godine u školi stvaralaštva bila je Klara Pintar, učenica šestog razreda. Klara je bila uključena u keramičarsku radionicu koju je vodio iskusni mentor i vrsni keramičar Boris Roce. Klara se vratila puna znanja o keramici s prekrasnim dojmovina. Donijela je i poklone, svoje keramičarske umjetnine! Čestitamo Klari na trudu i zalaganju te se nadamo da će nam otkriti neke keramičarske tajne..

   


[OPŠIRNIJE]Izlet u Veneciju
Maja Vižentin / datum: 16. 4. 2018. 09:30

U petak, 13. travnja učenici predmetne nastave koji pohađaju nastavu talijanskoga jezika proveli su dan u suncem okupanoj Veneciji. Bez puno razmišljanja, ovo nam je jedan od najdražih dana nastavne godine jer već znamo da nas čeka velika avantura. Vožnja venecijanskom lagunom, posjet bajkovitom otočiću Burano, čija nas čarolija boja svaki puta iznova oduševi, posjet radionici izrade muranskog stakla i razgledavanje i šetnja Venecijom uz neizostavan gelato.

Prepuni dojmova i trenutaka za pamćenje već planiramo naš sljedeći posjet prekrasnoj Italiji.

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodno natjecanje Hippo 2018 English Without borders
Maja Vižentin / datum: 11. 4. 2018. 10:40

Hippo 2018 English Without borders međunarodno je natjecanje za učenike od 10 do 19 godina koje se već šesti put održava u više od 26 zemalja diljem svijeta, a cilj mu je promocija važnosti poznavanja engleskog jezika, upoznavanje djece iz različitih zemalja, upoznavanje različitih kultura i primjena stečenoga znanja iz engleskog jezika.

Dana 24. ožujka u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji održalo se polufinalno natjecanje u poznavanju engleskoga jezika Hippo Competition 2018., a naš učenik Roko Begonja (5. razred) plasirao se u finale natjecanja u kategoriji Hippo 1. Završni krug natjecanja održat će se u Italiji, Lido de Jesolo, 12. i 13. svibnja.

Čestitamo Roku na uspjehu i želimo mu puno sreće u finalnom natjecanju. Čestitke i učiteljici Janji Giaconi.

 


[OPŠIRNIJE]Uskrsna radionica
Maja Vižentin / datum: 11. 4. 2018. 10:05

U suradnji s Mjesnim odborom  Pećine polaznici dječjeg vrtića "Veseljko" su 28.3.2018. imali uskrsnu radionicu.

   


[OPŠIRNIJE]Završena Putujuća filmska radionica u OŠ Pećine
Maja Vižentin / datum: 28. 3. 2018. 10:46

Putujuće filmske radionice projekt su Art-kina koji se sastoji od provođenja radionica filmskog stvaralaštva u riječkim osnovnim školama. Prvi ciklus radionica proveden je na jesen 2015. u tri riječke osnovne  škole,  što je rezultiralo i pripadajućim  kratkometražnim filmskim uradcima. Temeljna ideja vodilja tih radionica jest prenijeti djeci  praktična znanja koja su potrebna za snimanje dokumentarnog ili igranog filma, i to počevši od odabira same teme, pisanje kratkog sinopsisa i scenarija, stjecanje osnovnih znanja o filmskim izražajnim sredstvima (kadar, filmski plan, rakurs),  snimanje i montaža, a sve kako bi se polaznicima dao uvid u sve produkcijske i postprodukcijske faze filma.

Radionicama se želi potaknuti aktivno sudjelovanje djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanje filmske umjetnosti te poticanje kreativnog izražavanja kod djece i mladih njihovim aktivnim uključivanjem u proces stvaranja filmskih sadržaja. Uz poticanje dječjeg filmskog stvaralaštva, ove radionice imaju za cilj i ponovno pokretanje, u riječkim osnovnim školama, školskih filmskih družina.

   

Novi ciklus putujućih radionica pokrenut je krajem svibnja 2017. godini kada je upućen i poziv svim osnovnim školama na području našega grada, a jedna od  triju škola koje su odabrane za provođenje projekta u ovoj školskoj godini bila je i OŠ Pećine. S obzirom na to da su Putujuće filmske radionice dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, i to programskog pravca  Ciglena kuća / Brick House,  slijedom krovnog EPK slogana - Luka različitosti – kao tema  radionica odabran je pojam različitost.

Radionica u OŠ Pećine započeta je početkom studenog 2017. godine, kada je provedena prva faza, a druga faza je provedena tijekom siječnja i veljače 2018. godine. Polaznici su nakon uvodnih predavanja o filmskom jeziku (kadar, filmski planovi, rakurs, montaža) kao i praktičnim vježbama korištenja kamere odabrali snimiti dokumentarni film o Knjižnici za slijepe i slabovidne koja djeluje u sklopu škole. Naime. osim činjenica da je to jedina knjižnica takve vrste u gradu i županiji, ista svojim djelovanjem pridonosi inkluziji djece s oštećenjem vida ne samo u školski sustav već i u ostale segmente svakodnevnog života. Učenici su se iskušali u svim ulogama koje predviđa sam proces snimanja filma, od osmišljavanja scenarija, plana snimanja, kamere, zvuka i montaže.    

Radionica je provedena pod vodstvom Ane Jurčić uz asistenciju Barbare Zupičić i učiteljice Hrvatskog jezika i književnosti Irene Ritterman. Polaznici radionice bili su:  Venio Korolija, Greta Giljević, Tara Mirković, Eugen Ninić, Maro Alić, Bartol Reljac, Luka Matić i Ida Tomić. Radionica se provela kao oblik izvannastavne aktivnosti u samoj školi.  


[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA „SVE ZA NAŠU DJECU 2018.“
Maja Vižentin / datum: 27. 3. 2018. 16:33

Nakon uspješno provedene akcije "SVE ZA NAŠU DJECU 2017", u kojoj je uspješno prikupljen novac za izgradnju igraonice i čekaonice Odjela za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida, Humanitarna udruga „Riječko srce“ ove je godine pokrenula još jedan veliki projekt - "SVE ZA NAŠU DJECU 2018“  koji je  već krenuo s realizacijom, a namijenjen je Odjelu za slijepe i slabovidne učenike naše škole, ali i ostalim učenicima neše Škole.

Velikim humanitarnim koncertom s poznatim estradnim imenima koji će se održati na Trgu 128. Brigade u Rijeci 10. svibnja 2018. godine te s pratećim Gastro danima (8. i 9.5.2018.) i call-centrom, namjeravamo prikupiti novčana sredstva za opremanje senzorne sobe kako bi slijepi i slabovidni učenici imali optimalne uvjete za odgojno-obrazovni rad te im omogućiti prijeko potrebne pisaće strojeve za Brailleovo pismo. Jedan smo stroj već dobili zahvaljujući poznatom riječkom fotografu Nikoli Kurtiju koji ga je s novcem prikupljenim od prodaje karnevalskih fotografija kupio učenicima Odjela  i dostavio u Školu.

Aktivno su se dosad u realizaciju projekta uključili brojni sponzori, estradni umjetnici, odgojno-obrazovne ustanove, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, u nadi da ćemo zajedno omogućiti učenicima uvjete za kvalitetan odgojno-obrazovni poces.

Stoga pozivamo i vas, dragi učenici, roditelji, staratelji i prijatelji OŠ Pećine da svojim donacijama ili pozivom na broj 060 9009 pomognete u našem ostvaraju.

Učenici u učitelji Škole već užurbano rade na pripremi keramičkih i drugih ukrasa čijom ćemo prodajom na riječkome Korzu 10.5. pokušati prikupiti sredstva za uređenje senzorne sobe.

Ispred Robne kuće Ri nalazi se promotivni štand Udruge „Riječko srce“.

Dođite, kupite nešto, dajte skromnu donaciju. I najmanja donacija, nama je velika!  Pridružite nam se u humanom djelovanju!

   


[OPŠIRNIJE]Posjet 6. razreda Crvenom križu
Maja Vižentin / datum: 27. 3. 2018. 10:46

Dana 22. 3. u 12 sati posjetili smo Gradsko društvo Crvenoga križa na Pećinama u povodu Dana otvorenih vrata za darivanje krvi. Crveni Križ nalazi se pokraj naše škole. Naučili smo mnogo toga novoga, pokazali su nam razne stvari te su nam objasnili koji je posao volontera. Ono što je nama bilo najbolje i najzanimljivije jesu umjetne rane koje su nam radili. Također smo jako bili zainteresirani za doniranje krvi te smo naučili zašto je darivanje krvi iznimno bitno i kako spašava živote. Mnogi od nas htjeli bi darivati krv, ali morat ćemo se strpiti do 18. godine. Na kraju našeg druženja počastili smo se finim kolačima i toplim čajem.

   


[OPŠIRNIJE]Dan darovitih 2018.
Maja Vižentin / datum: 22. 3. 2018. 09:45

Glazbena radionica

U povodu obilježavanja Dana darovitih učenika polaznici Glazbene radionice uvježbavali su vokalno-instrumentalnu skladbu ,,Štorija z davnine" koju su skladali učenici naše škole, danas srednjoškolci. Polaznici Glazbene radionice - Vanessa Ćamilji, Dorian Hauzer Đurđević i Borna Zelić (3.r.), Leo Nimčević i Leon Šepić (4.r.), Klaudija Jugović i Patrik Jurčić (7.r.) u izvođenju skladbe, osim klasičnih, koristili su i elemente suvremene glazbe (rap) te Orffov instrumentarij. Voditeljice radionice bile su Tea Jurčić i Željka Komlenac. 

 

ŠTORIJA  Z  DAVNINE

Tajne Vile Ružić

i škole Pećine

otkrit će van sada

štorija z davnine.    

 

Kamenčić po kamenčić

donesal se j´ s Kortila,

od temelja do krova

naša škola se storila.

 

Se ča je ostalo

na Plumbum se peljalo,

a tamo se storila

lipa Ružić vila.

 

Knjige čuvaju se tu

i čuda starih stvari,

a okolo naokolo

naš Kvarner se plavi.

Zdola terase

more šumi,

a grm ružmarina

cvate i diši.

 

Mažuranić, Brlić, Ružić

imena su vela

z nami još su tu

povijest ih ni zela.

 

Mažuranić, Brlić, Ružić

vela su imena

z nami su i bit će

za sa vrimena !

Plesna radionica

U plesnoj radionici sudjelovalo je 8 učenica. Sve učenice su uspješno savladale sve zadane plesne strukture. Bilo je zabavni i poučno.

Kreativna radionica

U kreativnoj radionici sudjelovalo je 12 učenika. Izrađivali smo čestitke embossing tehnikom. Učenici su dobili Malika, trebali su ga izrezati, zalijepiti na hamer. Nakon toga smo ocrtali rub posebnim ljepilom po sličici, posipali sa šljokicama i sušili posebnim pištoljem na topli zrak. Šljokice su se otopile i pričvrstile na našu sličicu. Okvir smo ukrasili bojama vatre.

Vesela matematika

Polaznici radionice bili su: Bepo Dragičević i Otto Arnold (1.razred), Ivan Grkinić, Vice Lukežić, Mate Klapan, Aramis Silić i Goran Rabađija (2.razred), Nika Glavan i Ema Tomičić (4.razred) te Fran Reš i Luka Matić (8.razred).

Voditeljice radionice: Sanja Vukić Lukić i Divna Bjelanović.

Prezentaciju s radionice pogledajte ovdje.

Dramsko - scenska radionica

U sklopu Dana darovitih, održana je i dramsko - scenska radionica koja je okupila učenike prvog, drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda. Radionica je započela jezikolomkama kroz koje su se glumci opustili i pripremili za daljnji rad. Sukladno glavnoj temi Dana darovitih, dramsko - scenska radionica se nastavila izvođenjem ulomka igrokaza Šume Striborove Ivane Brlić - Mažuranić. Učenici četvrtog razreda su na izlaganju radionica prepričali što se radilo na radionici i pokazali spremnost za cjelokupno izvođenje igrokaza u sklopu nekog budućeg prigodnog programa.

Likovna radionica

Polaznici likovne radionice bili su učenici 2., 3. i 5. razreda. Na radionici su oblikovali sovice od gline.

Povijesna radionica

U povijesnu radionicu uključili su se učenici 8.a (Katarina Čirjak, Gabriel Jagodin, Ines Štefanec i Laura Tomičić), 6.r. (Nina Abramović Dimec i  Nika Grkinić) i 5.r (Maro Alić, Roko Begonja, Toni Cecić Karuzić, Luka Kuljanić i Teoden Turina). Učenici su izradili power point prezetnaciju o životu i djelu Ivane Brlić Mažuranić, pročitali odabrane pripovjetke iz djela "Šuma Striborova"  te napravili kviz.

Voditeljice radionice bile su Doris Mokrovčak i Eugenija Pranješ.

Slatka glagoljica 

U radionici Slatka glagoljica koju su vodile učiteljice Tamara Ručando i Snježana Sabljak mijesilo se, valjalo i peklo. Učenici su uz pomoć učiteljica izrađivali kekse u obliku glagoljičnih slova.

 

Fotografije s radionica pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]"Plavi dan" u Pomorskoj školi Bakar
Maja Vižentin / datum: 19. 3. 2018. 11:25

16. ožujka 2018.godine obilježen je dvanaesti "Plavi dan" u Pomorskoj školi Bakar s temom BISERI.

Učenici naše škole Nika Šustić, Dora Sviličić, Tara Mirković, Greta Giljević 5.razred i Ida Tomić 8.razred  sudjelovali su sa svojim radovima.
 
 

[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje LIK 2018.
Maja Vižentin / datum: 19. 3. 2018. 09:36

26. veljače održano je Županijsko natjecanje LIK 2018. - izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. 

Tema ovogodišnje izložbe za osnovne škole bila je "Mitovi i legende - Čudesni svijet mitskih bića". Radovi učenika 8. razreda našli su se među zapaženim radovima.

 
 

[OPŠIRNIJE]SENZIBILIZACIJSKE RADIONICE ZA STUDENTE AKADEMIJE PRIMIJENJENIH LIKOVNIH UMJETNOSTI
Maja Vižentin / datum: 16. 3. 2018. 09:53

U petak 9. ožujka 2018. godine Odjel i Prvu dječju knjižnicu za djecu oštećena vida posjetile su studentice i studenti Akademije primijenjenih likovnih umjetnosti u Rijeci i profesorica Nina Licul. Za posjetitelje su održane dvije senzibilizacijske radionice:

Prvu radionicu, upoznavanje osnova Brailleovog pisma, vodila je mag. edu. reh. Lidija Iličić, a drugu, upoznavanje taktilne slikovnice u uvjetima simulirane sljepoće prof. Javorka Milković.

Nakon radionica, studenti su dobili priliku upoznati taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu iz fonda Knjižnice.

Cilj radionica bio je upoznati studentice i studente s nekima od obrazovnih potreba osoba oštećena vida, kako bi i sami mogli napraviti taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu.

   


[OPŠIRNIJE]Frooom filmske radionice u Rijeci
Maja Vižentin / datum: 16. 3. 2018. 09:29

Što: proljetni školski praznici na Frooom filmskoj radionici!

Gdje:  Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Studio Kamov (svaki dan od 8 do 16h)

Kada: 2.-6. travnja 2018. 

I ovih predstojećih proljetnih praznika Bacači sjenki sa svojom filmskom ekipom posjećuju Rijeku i sa sobom donose Frooom filmsku radionicu! Frooom u svojojoj proljetnoj ponudi nudi igru i izradu kineskih zoetropa, pregled srednjovjekovnih camera obscura, upoznavanje digitalne i računalne tehnologije za stvaranje filmskih, medijskih i TV djela te stvara posebnu atmosferu zajedništva, zabave i stvaralaštva!

Godinu dana nakon svog posljednjeg boravka u Rijeci, veliki Frooomovci iz Bacača sjenki olakšavaju splitskim osnovnoškolcima i njihovim roditeljima jednu od prvih prazničkih muka - odluku oko pametno utrošenog slobodnog vremena!

A popis tih popularnih mjera zabave glasi:

- naučiti što ne vidim gledajući film i TV;

- naučiti što je to Zoetrop, kako ga napraviti i koliko se dugo može vrtjeti;

- barem jednom ući u cameru obscuru i probati naći izlaz van;

- napisati scenarij, prekrižiti ga i baciti pa napisati novi;

- pokušati snimiti film;

- preko kompjutorskog softwarea, plastelina ili drugih pomagala napraviti niz manje ili više apstraktnih oblika, učiniti ih pokretnim i komunikativnim.... i naravno - ludo se zabaviti!


[OPŠIRNIJE]2018 HIPPO English Language Competition
Maja Vižentin / datum: 12. 3. 2018. 10:03

23. veljače u našoj se školi pod vodstvom profesorica Janje Giaconi i Tamare Ručando održalo natjecanje u poznavanju engleskoga jezika Hippo Competition 2018.

Natjecanju se odazvalo devetero učenika iz petoga, šestoga i osmoga razreda: Roko Begonja, Greta Giljević, Tara Mirković, Nika Šustić i Teoden Turina iz petoga razreda, Klara Pintar, Nika Grkinić i Lana Paunović iz šestoga razreda te Ivan Mihael Matković iz osmoga razreda.

Svi naši učenici postigli su izvrstan uspjeh, a u drugi, polufinalni krug natjecanja, plasirali su se učenici ROKO BEGONJA i KLARA PINTAR s maksimalnih 70 bodova.

Čestitamo svima, a Roku i Klari želimo puno uspjeha na polufinalnom natjecanju koje će se održati 24. ožujka u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, s početkom u 10 sati.


[OPŠIRNIJE]„DAN RUŽIČASTIH MAJICA“ – PINK SHIRT DAY U OŠ PEĆINE
Maja Vižentin / datum: 1. 3. 2018. 18:18

Učenici naše škole obilježili su 21.3.2018. „Dan ružičastih majica“ koji se provodi s ciljem prevencije nasilja među mladima. Na taj dan provode se mnoge aktivnosti u cijelom svijetu u kojima sudjeluju odgojno-obrazovne ustanove i svi koji žele reći NE nasilju među vršnjacima.

Učenici i učitelji došli u školu odjeveni u ružičaste majice ili su nosili detalj -  ružičaste boje (majice, tenisice, kape, mašnice, marame, šal…) kao znak da se protive vršnjačkom nasilju.


[OPŠIRNIJE]2018 HIPPO English Language Competition
Maja Vižentin / datum: 28. 2. 2018. 16:14

U našoj je školi i ove godine održano međunarodno natjecanje u poznavanju engleskoga jezika HIPPO English Language Competition pod vodstvom učiteljica Janje Giaconi i Tamare Ručando. Ove su se godine natjecanju odazvali učenici 5., 6. i 8. razreda.

Želimo im puno uspjeha u nadi da će se plasirati i u sljedeći krug natjecanja.

 
 

[OPŠIRNIJE]Susret s posljednjim dječakom iz Auschwitza - posjet gospodina Olega Mandića
Maja Vižentin / datum: 23. 2. 2018. 12:26
Danas smo bili posebno počašćeni jer je gospodin Oleg Mandić iz Opatije gostovao u našoj školi. Kao dječak proživio je strahote Drugoga svjetskoga rata, a svoje osobno iskustvo podijelio je sa sedmašima i osmašima, prikazavši im film o sebi i svojoj obitelj Godine kobnih iskustava obitelji Mandić sa nacizmom i fašizmom. Dirnuti pričom i potresnim slikama, imali smo puno pitanja za našega gosta koji je, nakon mnogobrojnih talijanskih škola u kojima je držao predavanja posljednjih mjeseci, svoja sjećanja i ratna iskustva podijelio s velikim strpljenjem. 
Naši su učenici puno naučili o holokaustu te pohranili trajno riječi čovjeka koji je proživio nešto najgore, ali je, uvijek okrenut budućnosti, uspio ostvariti predivan život.
 

[OPŠIRNIJE]Stube Malika Tintilinića
Maja Vižentin / datum: 21. 2. 2018. 10:40

Osnovna škola Pećine još krajem 2016. godine pokrenula je inicijativu za imenovanjem stubišta koje se nalazi istočno od školske zgrade po poznatom liku Malinku Tintiliniću kojeg je stvorila književnica Ivana Brlić Mažuranić za “Šumu Striborovu”. Taj prijedlog dio je dvogodišnjeg školskog projekta posvećenog popularnoj književnici koja je jedan dio svog života provela u Rijeci i to upravo na području Pećina.

Prijedlog je to koji će se koncem veljače naći na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, a već su mu potporu pružili Odbor za mjesnu samoupravu, kao i Mjesni odbor Pećine.

Očekuje se stoga da će i vijećnici podržati takvu odluku.

Stubama Malika Tintilinića imenovat će se stubište koje se pruža istočno od Osnovne škole Pećine na adresi Šetalište 13. divizije 25 do spoja s Ulicom Janka Polića Kamova kod kućnog broja 32. Potporu prijedlogu dao je i Dom Crvenog križa koji se također nalazi uz navedeno stubište, a ovakva odluka neće rezultirati potrebom da ijedan stanar u obližnjim stambenim objektima mora mijenjati svoje osobne dokumente.

(Članak preuzet s portala Fiuman.hr)


[OPŠIRNIJE]Obavijest za učenike i roditelje
Maja Vižentin / datum: 21. 2. 2018. 10:09

Brošura za učenike s ciljem promicanja  sigurnosti na željezničkoj infrastrukturi

Objavljujemo poveznicu Hrvatskih željeznica http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf na kojoj se nalazi Brošura o opasnostima koje prijete prilikom igranja na zaustavljenim vagonima i vlakovima. Pozivamo roditelje i učenike da istu pročitaju i porazgovaraju o sigurnosti unutar pružne mreže na željeznici zbog sve češćih nesretnih slučajeva zbog penjanja djeca na zaustavljene vagone i vlakove.  


[OPŠIRNIJE]Maškarana povorka po Pećinama
Maja Vižentin / datum: 15. 2. 2018. 11:37

U utorak, 13. veljače vesela maškarana skupina učenika i učiteljica OŠ Pećine okupila se ispred škole i u 15 sati krenula u tradicionalnu maškaranu povorku po Pećinama koja se odvijala ulicom Šetalište XIII. divizije i Janka Polić Kamova. Male karnevaliste putem su pozdravili mnogobrojni prolaznici i sugrađani, roditelji i prijatelji, a srdačnu dobrodošlicu u MO Pećine priredili su im predstavnici karnevalske udruge ,,Lako ćemo", tajnik MO Pećine Marijan Matković te predsjednik Vijeća MO Pećine Veljko Karabaić koji su njihov trud nagradili prigodnom okrjepom i igračkama. Vesele maškarice zahvalile su im izvedbom plesne koreografije kojom su se predstavile ove godine na Dječjoj karnevalskoj povorci na Korzu, a članovi malog zbora pjesmom ,,Karneval u Rijeci".   

 


[OPŠIRNIJE]Najava nove humanitarne akcije za učenike OŠ Pećine
Maja Vižentin / datum: 14. 2. 2018. 10:40

Humanitarna udruga Riječko Srce i Osnovna škola Pećine započeli su suradnju na novom projektu. Cilj je prikupiti sredstva za izgradnju i opremanje senzorne sobe za djecu s teškoćama te nabavu novog stroja za Brailleovo pismo. Mnogobrojni su Riječani i članovi Udruge spremni pomoći. Fotograf Nikola Kurti već niz godina humanitarno djeluje pri Udruzi. U četvrtak u 10 sati na Korzu otvorenje je izložbe njegovih fotografija „Nasmiješena lica riječkog karnevala“, a istoga dana počinje i prodaja uokvirenih fotografija. Prihodom od prodaje kupit će se Školi novi stroj za Brailleovo pismo.

Akciju smo najavili danas, u utorak 13.2. u emisiji Dobro jutro Hrvatska.   

Emisija se može pogledati na: 

https://www.youtube.com/watchv=tuLLdC7NwSA&feature=share

Pozivamo roditelje i sve prijatelje Osnovne škole Pećine da kupnjom fotografija pomognu u nabavi važnog stroja za djecu s teškoćama vida!


[OPŠIRNIJE]Promocija naše 3D printane taktilne slikovnice u Zagrebu
Maja Vižentin / datum: 8. 2. 2018. 12:30

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu predstavljena je naša taktilna slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu Palica svetog Nikole napravljena prema književnim motivima Ivane Brlić-Mažuranić.

Članak o promociji preuzet sa Školskog portala pročitajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Slikovnica „Učini mali korak velikim“
Maja Vižentin / datum: 8. 2. 2018. 09:55

Veselimo se što su učenici naše škole postali dio emotivne slikovnice „Učini mali korak velikim“ Zaklade „Hrvatske za djecu“.

Cilj je slikovnice osvijestiti javnost o različitim sudbinama i potrebama djece u Hrvatskoj te potaknuti građane Hrvatske na aktivno sudjelovanje i pružanje pomoći djeci Hrvatske, a posebno djeci u njihovu neposrednom okruženju.

Posebnost slikovnice leži i u tome što se u prvih 1000 primjeraka nalazi jedna dječjom rukom naslikana konkretna želja djeteta koja čeka na ostvarenje. Troje naših učenika crtalo je svoju želju, ne znajući da će se ista ostvariti. Zahvaljujući Zakladi „Hrvatska za djecu“ u srijedu,7. veljače 2018. njihove su želje postale stvarnost.

Primopredaja je održana u Centru za odgoj i obrazovanje u Rijeci.

Zahvaljujemo Zakladi na dobivenim poklonima!


[OPŠIRNIJE]Brošura za roditelje „Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“
Maja Vižentin / datum: 8. 2. 2018. 09:50

U prilogu pogledajte brošuru za roditelje „Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“:


[OPŠIRNIJE]Dječja karnevalska povorka 2018.
Maja Vižentin / datum: 2. 2. 2018. 08:31

Nastavno dvogodišnjem projektu I. B. Mažuranić, 27. siječnja 2018. učenici razredne nastave u pratnji učiteljica predstavili su se mnogobrojnoj okupljenoj publici  na Dječjoj karnevalskoj povorci na Korzu kao  razigrani, nestašni, vatreni Ivanini domaći.

Uoči održavanja karnevalske povorke, 21. siječnja 2018. učenica prvog razreda naše škole – Paola Juranić postala je princeza dječjega karnevala na izboru održanom  u Tower centru Rijeka, a učenice Nina Pezelj, 2.r. i Mia Iljadica, 3.r. u pratnji učiteljice Sunčice Gačić nazočile su prijemu kod gradonačelnika. 

   


[OPŠIRNIJE]Energetska obnova zgrada
Maja Vižentin / datum: 29. 1. 2018. 11:39

Prilog iz emisije "Vodič kroz fondove EU" o našoj školi i energetskoj obnovi zgrada možete pogledati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta
Maja Vižentin / datum: 29. 1. 2018. 10:45

Art kino Croatia bio je domaćin učenicima osmih razreda koji su u pratnji svojih razrednica pogledali francuski film Nasljednici koji progovara o teškim stradavanjima tijekom Drugoga svjetskoga rata. Film je snimljen prema istinitome događaju. 


[OPŠIRNIJE]Početak drugog polugodišta
Maja Vižentin / datum: 11. 1. 2018. 19:51

Poštovani učenici, roditelji i staratelji, u ponedjeljak 15.1. u 8 sati započinje drugo polugodište nastavne godine 2017./18.

Obavještavamo vas da su u školi i oko škole veliki radovi pa vas molimo za dodatni oprez u kretanju i boravku u prostoru škole i na dvorištu.

Prvi Dan otvorenih vrata u drugom polugodištu bit će 15. veljače 2018.

Veselimo se vašem dolasku!


[OPŠIRNIJE]Poziv roditeljima budućih prvašića za upis u školu u šk. godini 2018./19.
Maja Vižentin / datum: 11. 1. 2018. 19:26

JAVNI POZIV - UPIS U I. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE NA PODRUČJU

PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019.

 

Predbilježbe za upis u 1. razred OŠ Pećine za djecu koja su rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. g. provode se:

od 22. do 26. siječnja 2018.g. u uredu stručne suradnice svakim danom prijepodne od 10.00 do 12.00 sati i poslijepodne od 15.00 do 17,00 sati.

Prilikom predbilježbi roditelji ili staratelji školskih obveznika prilažu na uvid RODNI LIST I DOMOVNICU djeteta.

 


[OPŠIRNIJE]Donacija Školi
Maja Vižentin / datum: 11. 1. 2018. 19:21

Odjelu Osnovne škole Pećine za djecu s oštećenjem vida u Rijeci, u ponedjeljak, 8. siječnja 2018., predana je donacija u iznosu od tisuću i sto kuna koje su prikupile vrijedne članice Matice umirovljenika Grada Rijeke kreativne radionice Korak po korak. Donatorice su tri dana na štandu na Korzu prodavale svoje kreativne likovne radove te su svojim nesebičnim humanitarnim djelovanjem pomogle kupiti radni materijal za djecu oštećena vida koja pohađaju naš Odjel.

Hvala svim vrijednim članicama velikoga srca na trudu i pomoći Školi.

   


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba „Christmas all around the world“
Maja Vižentin / datum: 22. 12. 2017. 08:41

Nakon prekrasnih prezentacija roditelja naših Leona, Danijela, Elle i Nicole, odučili smo božićnom priredbom proputovati svijetom.

Nakon mnogobrojnih proba na kojima su neki već bili „na izdisaju snaga“, polako, ali sigurno predstava je počela dobivati smisao. Probe su bile iscrpne…za neke su učenike bile važne tehničke probe, za učenike i učitelje  govorne…a neki su učenici nestrpljivo pratili što se događa i bili su potpora …

Tada  se odjednom u školi pojavše učiteljice-vilenjaci…i sve je krenulo nabolje…

Na dan pripredbe, 20. prosinca 2017. uzbuđenje u garderobi bilo je na vrhuncu…a onda smo krenuli..putovali Filipinima, Amerikom, Argentinom i sretni, presretni prizemljili na naše najljepše Pećine..

Tijekom narednih dana složit ćemo album kada uredimo sve fotografije!

Sretne blagdane i sretnu novu 2018.  svim prijateljima žele učenici i djelatnici OŠ Pećine!


[OPŠIRNIJE]RAZRED NAJLJEPŠIH OSMIJEHA
Maja Vižentin / datum: 19. 12. 2017. 11:27

Projekt pod nazivom Razred najljepših osmijeha 11. prosinca 2017. u 3. razredu OŠ Pećine ostvarili su studenti Studija dentalne medicine s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  Svrha projekta bila je  potaknuti djecu i roditelje na odlazak  stomatologu na sanaciju zuba.

Program se sastoji od stomatološke edukacije o pravilnoj oralnoj higijeni  i prehrani te pregledu dva puta godišnje - na jesen i u proljeće čime se procjenjuje koji je razred najviše posjetio stomatologa i sanirao najviše zuba.

Studenti dentalne medicine poučili su učenike o pravilnoj prehrani, pravilnom četkanju zuba te o važnosti posjeta doktoru dentalne medicine, a zatim izvršili pregled zuba. Učenici su za to vrijeme ispunjavali zabavne, tematski prilagođene edukativne materijale. 

Po završetku aktivnosti studenti dentalne medicine učenicima su podijelili osnovni set za održavanje oralne higijene - četkicu i pastu.

Razred koji je na početku imao najzdravije zube i koji će to stanje održati do kraja školske godine  te razred koji će napraviti najveći pomak u sanaciji zuba, bit će nagrađen izletom po želji.


[OPŠIRNIJE]Doček Djeda Božićnjaka
Maja Vižentin / datum: 19. 12. 2017. 11:22

U utorak, 12. prosinca 2017. u povodu nadolazećih blagdana učenici razredne nastave u školskoj dvorani za predškolce s područja MO Pećine i članove njihovih obitelji izveli su prigodan kulturno-umjetnički program. Nakon uvodne riječi pedagoginje Slavice Rumora i gospodina Veljka Karabajića, predsjednika vijeća Mjesnog odbora Pećine,  učenici 1. i 2. razreda te polaznici izvannastavne aktivnosti Pjevački zbor mlađeg uzrasta svojim su programom razveselili sve prisutne nakon čega je najmađima Djed Božićnjak podijelio darove. 


[OPŠIRNIJE]Zimske likovne radionice
Maja Vižentin / datum: 18. 12. 2017. 11:03


[OPŠIRNIJE]Obavijest
Maja Vižentin / datum: 15. 12. 2017. 11:54


[OPŠIRNIJE]Naša 3D printana taktilna slikovnica - prva u Hrvatskoj
Maja Vižentin / datum: 15. 12. 2017. 11:26

U petak, 8. prosinca 2017. u riječkoj Gradskoj vijećnici održana je promocija prve taktilne slikovnice nastale u tehnici 3D tiska prema predlošku Ivane Brlić-Mažuranić „Palica sv. Nikole“.

Riječ je o jedinstvenom i prvom izdanju taktilne slikovnice nastale u tehnologiji 3D tiska potpomognuo inovativnim rješenjima za djecu oštećena vida. U izradi prve, ogledne slikovnice sudjelovale su naše učenice Nora Magaš, Ines Štefanec, Katarina Čirjak i Laura Tomičić. S njima su radile učiteljice Jola Španjol i Jadranka Herceg te stručne suradnice Javorka Milković i Lidija Iličić.
Voditelj tima koji je radio na tiskanju slikovnice bio  je doc. dr. sc. Sven Maričić. Pomagali su student Josip Šore i tvrtka 3DREAMS. Kako bi slikovnica imala mjesto pohrane, djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Milan Dundović i Hari Vidović napravili su kutiju za slikovnicu, a na Radio Rijeci Hana Peharda Hržić snimila je tonski zapis priče.
Slikovnice ne bi bilo da gospođe iz riječkoga Lions Kluba Korzo nisu organizirale humanitarni koncert ,,Da i oni čitati mogu" na kojemu su prikupljena sredstva za tiskanje slikovnice.
Svi suradnici na slikovnici radili su volonterski, a na mrežnoj stranici www.uspjeh.eu koju je osmislila Nela Dunato mogu se besplatno skinuti predlošci likova iz priče tako da svi koji imaju mogućnost printanja u 3D tehnici mogu napraviti svoju taktilnu slikovnicu.
Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu! Hvala i učiteljicama Christiani Jelača i Tei Jurčić te učenicima škole  koje su svojim nastupom uveličali promociju slikovnice!


[OPŠIRNIJE]Odlazak naše djelatnice Marijanke Križ u zasluženu mirovinu
Maja Vižentin / datum: 15. 12. 2017. 09:40

U zasluženu mirovinu otišla je dugogodišnja djelatnica naše škole učiteljica Marijanka Križ.

Hvala joj na uloženom trudu i vrlo odgovornom-odgojno obrazovnom radu s učenicima. Želimo joj puno zdravlja i veselja u novoj godini i godinama koje slijede!


[OPŠIRNIJE]Ususret blagdanima u DV ,,Veseljko"
Maja Vižentin / datum: 8. 12. 2017. 13:41

Učenici 1. i 3. razreda u utorak, 6. prosinca 2017. posjetili su prijatelje - polaznike DV-a ,,Veseljko". Jedni drugima predstavili su se prigodnim igrokazom, recitacijom i pjesmom. Nakon završetka programa malim prijateljima predane su igračke na dar, a druženje je završeno dječjim domjenkom i zajedničkom igrom.    


[OPŠIRNIJE]Večer matematike
Maja Vižentin / datum: 8. 12. 2017. 13:33

U četvrtak, 7. prosinca 2017. za učenike od 1. do 6. razreda održane su vesele matematičke igre povodom realizacije projekta ,,Večer matematike" u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, a matematičke igre učenici su igrali u paru i/ili skupinama. 

 


[OPŠIRNIJE]PROJEKT ŠKOLE INOJEZIČAR- MOJ PRIJATELJ (ARGENTINA)
Maja Vižentin / datum: 8. 12. 2017. 13:24

U sklopu projekta  „Inojezičar- moj prijatelj“  5. prosinca održano je treće predavanje projekta.

Predavanje o Argentini prikladno je otvorila naša draga učenica Nicole Paula  na španjolskom, a zanimljivosti o Argentini, njenim prirodnim bogatstvima i kulturnim različitostima, uz mnoštvo slika, predstavio je njezin otac Paul uz prijevod s engleskog jezika.

Krasno predavanje imalo je i veoma slatki kraj uz tradicionalna argentinska jela koja nam je vrijedno spremila majka Yesenia.

Hvala obitelji Benko na lijepom i edukativnom predstavljanju njihove domovine. 


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje prve 3D taktilne slikovnice "Palica sv. Nikole"
Maja Vižentin / datum: 5. 12. 2017. 11:09

 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige
Maja Vižentin / datum: 4. 12. 2017. 13:10

Mjesec hrvatske knjige kulturna je  manifestacija posvećena hrvatskoj književnosti te ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog.

U  školskoj knjižnici te na terenskoj nastavi organizirane su različite aktivnosti  povodom  obilježavanja  Mjeseca hrvatske knjige.

Dana 25.10.2017. održan je Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2017. u kojem su sudjelovale učenice 8.a  razreda Nora Magaš, Laura Tomičić, a učenica Ines Štefanec osvojila je nagradu. Učenici od 1. do 5. razreda te 8.b razred u  školskoj su  knjižnici sudjelovali na prigodnim radionicama: Referentna zbirka – enciklopedistika, što je i tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige te  Literarno-likovna radionica u kojoj su sudjelovali učenici 1. razreda, a njihovi su likovni radovi izloženi na školskome panou.

Dana 26.10.2017. učenici 3. i 4.  razreda posjetili su Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka te su sudjelovali u prigodnom programu i u natjecanju pretraživanja enciklopedija prema zadanim ključnim riječima. Prezentirali su svoje umijeće pretraživanja informacija u enciklopedijama, a sve na zabavan način u natjecateljskoj atmosferi.

   

   


[OPŠIRNIJE]PLEŠEMO I OSVAJAMO!
Maja Vižentin / datum: 1. 12. 2017. 13:18

Demi Brelih, učenica 2. razreda naše škole, nastupala je s plesnom točkom  25. studenog u Tower centru Rijeka u sklopu natjecanja Rijeka dance- open.

Uz odlične plesne korake, naša Demi je otplesala do 1. mjesta. Ponosni smo na njene uspjehe i s veseljem očekujemo sljedeće rasplesane pobjede.


[OPŠIRNIJE]PROJEKT ŠKOLE INOJEZIČAR- MOJ PRIJATELJ (AMERIKA)
Maja Vižentin / datum: 29. 11. 2017. 12:22

Danas je u sklopu projekta Inojezičar-moj prijatelj održano drugo predavanje roditelja naše učenice Sakade Simone Edmonds. Majka i otac učenicima su predstavili Ameriku, zemlju u kojoj su dugo živjeli i iz koje su se nedavno doselila Rijeku. Učenici su upijali sve informacije koje su bile popraćene zanimljivim slikama pa su tako naučili sve o klimi, obilježjima, najvećim gradovima, kulturi, povijesti, običajima, hrani, glazbi, o obilježavanju blagdana. Za kraj su učenici mogli kušati zanimljive krekere s maslacem od kikirikija.


[OPŠIRNIJE]Dabar 2017.
Maja Vižentin / datum: 24. 11. 2017. 13:07

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja održano je od 13. do 17.11. na CARNet-ovu sustavu Loomen na kojemu je ove godine sudjelovala i naša škola s ukupno 11 učenika, od kojih 2 iz četvrtog, 6 iz petog te 3 iz šestog razreda. Natjecanju je pristupilo ukupno 15247 učenika iz cijele Hrvatske.
Ovim putem na izvrsnom uspjehu želimo čestitati učenicima koji su u svojoj kategoriji ušli među 10%, tj. 20% NAJBOLJIH!
U kategoriji MiliDabar među 20% najboljih su: ANTEA ALIĆ i LUKA VIČEVIĆ (4.razred).
U kategoriji KiloDabar među 10% najboljih je MARO ALIĆ (5. razred), a među 20% najboljih nalaze se ROKO BEGONJA (5. razred) te KLARA PINTAR (6. razred).

Poredak svih učenika koji su ušli među 20% najboljih pogledajte na ovim poveznicama:

                         MILI DABAR                           KILO  DABAR                     
Ukupni poredak svih sudionika bit će objavljen naknadno.

ČESTITAMO SVIMA NA SUDJELOVANJU, A ISTAKNUTIM UČENICIMA ČESTITAMO NA IZVRSNOM USPJEHU I PREDSTAVLJANJU NAŠE ŠKOLE!


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na Vukovar
Maja Vižentin / datum: 22. 11. 2017. 11:37

Paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja učenici razredne nastave odali su počast žrtvama Vukovara.


[OPŠIRNIJE]Natječaj Jadranskoga osiguranja ,,Vozači pažnja! Djeca u prometu"
Maja Vižentin / datum: 22. 11. 2017. 09:52

Učenici prvoga razreda sudjelovali su likovnim radovima u natječaju Jadranskoga osiguranja ,,Vozači pažnja! Djeca u prometu". Na izložbi su se  radovi naših prvašića posebno isticali bojama korištenim pri crtanju. Naime, rabili su isključivo boje semafora, tj. crvenu, žutu i zelenu boju. Najbolji su radovi nagrađivani, a nakon razgledavanja izložbe učenici su imali priliku pogledati predstavu Ključarica u izvedbi Teatra Oz što ih je posebno obradovalo.  

Posebno smo ponosni na Bepa Dragičevića koji je primio nagradu za svoj rad. yes

 


[OPŠIRNIJE]Škola u kinu
Maja Vižentin / datum: 15. 11. 2017. 09:54

"Škola u kinu" pun je pogodak za prvašiće. Vau vau, Baltazar, Drveni neboder i Ježeva kućica oduševili su mališane. Jedva čekamo ponovno poći u Art kino.


[OPŠIRNIJE]Obavijest
Maja Vižentin / datum: 5. 11. 2017. 17:40

U sklopu 22. revije lutkarskih kazališta u prostoru HKD-a na Sušaku održat će se zanimljive radionice za učenike starije od 8 godina. 

Pozivamo roditelje da  prijave djecu na radionice izrade štapnih lutaka pod vodstvom Grete Clough s dalekog Islanda.


[OPŠIRNIJE]Energetska obnova školske zgrade
Maja Vižentin / datum: 30. 10. 2017. 10:45

Školska zgrada sagrađena 1935. godine doživjet će svoju prvu energetsku rekonstrukciju. Grad Rijeka, uz sufinanciranje iz Europskih fondova za regionalni razvoj, pokrenuo je energetsku obnovu šest gradskih škola. Rekonstrukcija zgrade OŠ Pećine u vrijednosti oko 4,3 milijuna kuna obuhvaća radove na toplinskoj izolaciji, zamjeni vanjske stolarije, uređenju fasade, modernizaciji rasvjete i uređenju sustava grijanja (izgradnja plinske kotlovnice). Rekonstrukcijom zgrade očekuju se uštede u potrošnji energenata do 50% i ugodniji boravak u prostorima škole.
Izvođač radova Zanatoprema Rijeka počeo je s radom u rujnu 2017. Početak rekonstrukcije obilježen je pripremom gradilišta. Radovi na novoj kotlovnici i krovu u tijeku su. U studenom će biti postavljena i prva građevinska skela te će početi radovi na promjeni prozora i uređenju fasade.
Sve naše učenike, učitelje i roditelje molimo za pojačani oprez, strpljenje i susretljivost jer će od naša škola zablistati uskoro u novom svjetlu! Planirani je završetak radova do 1. svibnja 2018.


[OPŠIRNIJE]Javno otvaranje pristiglih ponuda za ekskurziju osmih razreda
Administrator / datum: 26. 10. 2017. 09:00

Sukladno pozivu za javnu ponudu, dana 26. listopada 2017. u 16.30 bit će javno otvaranje ponuda turističkih agencija za organizaciju ekskurzije učenika osmih razreda.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Maja Vižentin / datum: 25. 10. 2017. 09:40

Mjesec hrvatske knjige vrijedna je manifestacija koja se obilježava diljem Hrvatske pa je tako privukla i naše osmaše.  

Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka bio je naš domaćin u otkrivanju svijeta referentne zbirke. Učenici su  se u sklopu radionice koju je za njih priredila profesorica Sanja Štajdohar upoznavali s referentnom zbirkom na zanimljiv način. Podijeljeni u skupine morali su u drugome dijelu pokazati svoje znanje, služeći se enciklopedijama, leksikonima, pravopisima, rječnicima te je na kraju to bio pravi kroatistički lov na informacije.


[OPŠIRNIJE]Edukativna predstava "Lana tinejdžerica - odrastanje bez glutena"
Maja Vižentin / datum: 19. 10. 2017. 10:45

Udruga za celijakiju PGŽ Rijeka poziva vas da se odazovete (besplatno) na drugo izvođenje predstave "Lana tinejdžerica", u petak 20. 10. 2017. godine u 18.00 sati u kazališnom prostoru Filodrammatice te budete sukreatori društva bez nasilja i segregacije! 

Obavijest pogledajte u privitku.


[OPŠIRNIJE]Mladi protiv gladi
Maja Vižentin / datum: 18. 10. 2017. 10:28

Temeljem preporuke Odjela uprave za Odgoj i školstvo Grada Rijeke, rado bismo se uključili u akciju Franjevačkog svjetovnog reda i franjevačke mladeži Frama „Mladi protiv gladi X.“

Za potrebe Socijalne samoposluge prikupljali bismo potrebite namirnice prema načelu „jedan učenik, jedan proizvod“. Preporučamo da to budu trajniji proizvodi (ulje, šećer, brašno, konzerve). Koordinator je akcije za školu vjeroučiteljica Eugenija Pranješ. Proizvodi se predaju razrednicima ili vjeroučiteljici Pranješ.

Unaprijed zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji će se uključiti u akciju.


[OPŠIRNIJE]Festival prava djece
Maja Vižentin / datum: 11. 10. 2017. 10:20

Dana 10. listopada prisustvovali smo manifestaciji koja promiče prava djece. 9. festival prava djece privukao je mnoge riječke osnovnoškolce. Važno je napomenuti kako se organizator potrudio te je sadržaj prilagodio i osobama s oštecenjem sluha i vida.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana kulturne baštine
Maja Vižentin / datum: 25. 9. 2017. 13:04

Mladi knjižničari četvrtog razreda povodom obilježavanja Međunarodnog dana kulturne baštine u školskoj su knjižnici sudjelovali u prigodno organiziranoj aktivnosti. Prezentirali su svoje znanje o vrstama kulturne baštine koje posjedujemo u Republici  Hrvatskoj te su informacijskim pretraživanjem enciklopedija i službenih internetskih stranica došli do traženih informacija o zastupljenosti hrvatskih kulturnih dobara u organizaciji UNESCO. Napravili su prigodan plakat od prikupljenog materijala te su uredili pano školske knjižnice. 


[OPŠIRNIJE]Obavijest roditeljima učenika uključenih u program produženog boravka
Maja Vižentin / datum: 4. 7. 2017. 22:51

Poštovani roditelji,

Kako bi se utvrdilo mjesečno sudjelovanje roditelja za dio troškova rada učitelja u produženom boravku (100,00 kn, 180,00 kn, 320,00 kn ili 450,00 kn), molimo vas da početkom školske godine 2017./2018. dostavite sljedeću dokumentaciju:

  • popunjeni obrazac Izjava o članovima zajedničkog kućanstva
  • prosjek plaća za posljednja tri mjeseca - lipanj, srpanj i kolovoz ili godišnju poreznu prijavu roditelja; odrezak mirovine; dokaz o statusu nezaposlenog (potvrda Zavoda za zapošljavanje)

Škola će s roditeljem-korisnikom usluge krajem rujna sklopiti ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obaveze.

Učenici 1. razreda ne sudjeluju u plaćanju troškova rada učitelja u produženom boravku pa nisu obavezni dostaviti navedenu dokumentaciju.

Obrazac Izjava o članovima  zajedničkog kućanstva možete preuzeti ovdje.

 

[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za školsku godinu 2017./18.
Maja Vižentin / datum: 30. 6. 2017. 09:16

U nastavku možete pronaći popise udžbenika za školsku godinu 2017./2018.

1.razred 5.razred
2.razred 6.razred
3.razred 7.razred
4.razred 8.razred

           


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju